13 октомври, 2010

Социалните мрежи - новите вятърни мелници

Мислех този пост да бъде пространно словоблудство в отговор на поредната подобна статия от Капитал Light. После обаче се замислих (което рядко се случва всъщност) - има ли смисъл? Това е все едно да обясняваш на слепеца защо небето е красиво в синьо, вместо в отровно зелено. Статията - интервю и без това е странна, разглежда Facebook като единично явление, вместо като социална мрежа като всички останали. Twitter е социална мрежа. IRC е социална мрежа. Skype е социална мрежа. Технически погледнато, БТК и Български пощи също са социални мрежи.

Обаче според мен основната идея не е противопоставянето на социалните мрежи като такива. Просто някои хора имат нужда от вятърни мелници, срещу които да насочат копието. Те се насочват в частност срещу една от тях, но употребяват поне една от останалите. Разбират важността на социалните мрежи като цяло, но въпреки това го правят.

Всичко това ми изглежда много странно - да се твърди че тези мрежи разкриват твърде много от живота и самоличността на потребителите е най-малкото невярно, тъй като те не показват нищо повече от това което ние пишем за себе си. Ние комуникираме по този начин. Ние умеем да управляваме информационните потоци които ни заливат, защото спор няма че те са пълноводни. Не можеш да се справиш с целия спам от късметчета, цитати, безмислени игри и #хаштагове? Възможно е проблемът да не е в медиата, а в теб.

Вятърните мелници ще си останат, под една или друга форма, в това поколение и в следващото. И следващите. И винаги ще има хора които ги употребяват по предназначение, и хора които ще насочват копието срещу тях.
---

3 коментара:

  1. "Капитал" и изобщо цялата "Икономедия" напоследък са толкова "оригинални", че чак го докарват малко на лудост. Причината е, е вместо сериозен анализ на загубата си на пазарни позиции (а причината е в опитите за икономии от всичко, включително и от таланти), те сериозно си вярват, че могат с разни провокативни статии да привлекат отново вниманието на читателя.
    Вчера откриха "расизма" на българите по отношение на циганите, днес това, утре е наред топлата вода.
    Тъжно е да гледаш как потъва Титан(ик)ът на родната журналистика...

    ОтговорИзтриване
  2. Аз все още се надявам това да важи само за рубриката им Light, тъй като тя е известна с публикуването на подобни дивотии.

    ОтговорИзтриване

Добре дошли в тролосферата.