17 септември, 2010

Йозеф Рацингер и църковното лицемерие

Тези дни лицето Йозеф Рацингер (известен под псевдонима "папа Бенедикт 16-ти") е на посещение в Англия. И това че един куп интелектуалци официално се обявиха против посещението му не е учудващо. По-изненадващо е поведението на Рацингер, и конкретно - позицията му спрямо вихрещата се педофилия в неговата организация.

Какво каза така наречения папа: "Не реагирахме решително на педофилите". Какво се случи всъщност? В продължение на години висши фигури в католическата църква с всички сили бранеха педофилите си. Бранеха ги яростно и с хъс. Основните им аргументи бяха "да не злепоставяме църквата". Ще си спестя циничния коментар за това. Мисълта ми беше за реакцията на Рацингер след всичката помия, която се опитаха да заметат под килима. Той, който трябва да бъде духовен водач на стадото (не ми мрънкайте на мен, те сами се наричат така), излезе най-нагло и започна да сипе лъжи, сякаш това ще промени нещата. Традиция, започната още от неговия предшественик. Да, чудесен начин да се поправят вече нанесените щети. Нищо чудно че има протести срещу посещението му.

Цялата тази история ме кара да се чудя колко точно морал е останал в религията "християнство". Тези, които от една страна проповядват морални ценности (които, да се разберем НЕ СА християнски ценности), а от друга вършат възможно най-неморалните неща които можем да си представим. А стадото поглъща лъжите им, които идват вместо извинения и конкретни мерки срещу зверствата. Няма съд, няма присъда, била тя и морална. Двама-трима педофила се простиха с църковните си длъжности, хиляди други се снишиха в очакване да отмине бурята. А шефът на стадото излиза и казва: "Съжаляваме че изнасилвахме деца, следващия път ще се опитаме да внимаваме".

Да ви имам и религията, и водачите.
---

2 коментара:

  1. Браво за хубавата статия! Предполагам, че и моите неща ще ти допаднат тогава.

    ОтговорИзтриване
  2. Ставаме все повече! Мухахаха!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли в тролосферата.