02 септември, 2010

Ето ви я "българската коледа"

При все скептицизма ми към вестник "Труд" и подобните му, днес там четем една много интересна статия за кампанията "Българската коледа". Онази същата, под патронажа на Ел Президенте, която ви кара да пускате смс-и в пристъп на състрадание и с идеята, че ще помогнете на деца в нужда.

Е, едно елементарно журналистическо проучване показа, че здраво са ви метнали.

Още с началото на тази "кампания" нормално мислещите хора се опитваха да обясняват защо подобни кампании не бива да съществуват. Накратко - не е нормално данъкоплатеца веднъж задължително да плаща за здравеопазване (което всъщност е на нивото на Демократична република Конго), и от друга страна да е практически изнудван да участва в подобни кампании за да успокои съвестта си.

Което е по-малкото зло. По-голямото зло лъсна години по-късно, и просто нямаше как то да не съществува още от самото начало. Минимална сума от събраните дарения са похарчени за техника, която не е точно за деца, при това с поръчки през предварително уговорени фирми, регистрирани месеци преди покупката на въпросната техника. Къде са останалите пари, никой си няма и на идея.

Всичко това никак не ме учудва, след като знам че зад цялата бутафория стои Ел Президенте (наш любим). Та замислете се следващия път когато се захванете да ми обяснявате колко хубави били подобни кампании и на колко хора помагали. Аз се сещам само за един човек на който помагат особено много. Гледаме го всяка нова година по телевизорите и го освиркваме по площадите.
---

2 коментара:

  1. Спомням си, че спорих с доста хора по темата. Когато твърдях, че благородната цел на цялото начинание въобще не е толкова благородна и се опитах да обясня защо е така, всички еднолично ме обявиха за безсърдечен Тома неверни и се убиха да пращат sms-и в подкрепа на "каузата".
    Сега с кеф ще взема да им пратя link-а към статията :)

    ОтговорИзтриване
  2. Абсолютно си прав и дори е смешно и грозно "социалния" (или "социалистическия" - кавичките са нарочни) да се занимава с благотворителност. Чисто идеологически говоря. А реално виждаме какво се получава...

    ОтговорИзтриване

Добре дошли в тролосферата.