10 септември, 2010

48% от българите вярват на църквата?

Вчера с изумление прочетох резултатите от социологическо изследване: 48% от българите вярват на църквата. Имайки предвид, че организацията "Българска православна църква" е най-големият земевладелец в държавата и не плаща данъци и осигуровки, не е учудващо че може да си позволи да си плати за подобни резултати. Дори вероятно са поръчали да не прехвърлят 50% процента, за да не е твърде подозрително.

За секунда обаче ще се опитам да приема, че резултатите са коректни и представителни, и ще се хвана за главата. Какво биха означавали тези резултати? На първо място, че обществото ни е по-заблудено от колкото можем да си представим. Тази организация, която би трябвало да представлява "традиционната религия за България" (както е записано в срамния член 13 от Конституцията) е най-нереформираният остатък от тоталитарния 45 годишен режим в страната. Организация, пълна с кадри от бившата Държавна сигурност и пълна с носталгия по отминалите дни. Дни, в които организацията им уж е трябвало да бъде репресирана, но всъщност религиозната й същност е била подменена с това уродливо ... нещо, което виждаме и до днес.

Дали наистина 48% вярват на Марин Минков (известен под псевдонима "патриарх Максим"), изключително близък до тоталитарната върхушка и избран от нея на този си пост? Или пък на онзи социопат, Николай Севастиянов (известен под псевдонима "Николай Пловдивски"), който е известен с всичко друго, но не и с религиозна дейност? Дали вярват на онези "църковни служители", които развиват търговска дейност на базата на всички привилегии, които държавата им е подарила без да се допита до гражданите си? Как е възможно човек да вярва на уж религиозна организация, която вече 20 години не е направила нищо друго, освен да се бори за привилегиите си, и не си мърда пръста за да участва в социално значими проблеми? Аз лично, при все че се интересувам от тези неща, не съм чул организацията "Българска православна църква" да организира прояви в помощ на нуждаещи се. А уж това е една от дейностите й. Всичко което чувам, е как заклеймява и анатемосва неща, които първо не разбира, и второ - не й е работа да се меси. Бесняха и се пенявиха срещу всякакви светски прояви като концерти и паради, и в същото време заложиха една бомба със закъснител в лицето на религиозната пропаганда в училище.

Отказвам да повярвам, че живея в държава, 48% от населението на която вярва в подобна организация. Ще приема по-скоро че е проява на помпане на мускули пред правителството, което за сравнение според проучването има подкрепа от 40%. В смисъл, вижте ни, нас хората ни подкрепят повече от вас, не се опитвайте да ни разваляте рахатлъка че ще стане лошо.
---

4 коментара:

 1. Ти всъщност даваш една чудесна идея. Комисията по досиетата да публикува списък с агенти на ДС, действащи в момента като обикновени и по-висши свещеници в БПЦ. А защо не и такива към други официално регистрирани религиозни движения?

  ОтговорИзтриване
 2. Тази идея не е нова, но се съмнявам нашето поколение да доживее да я види реализирана.

  ОтговорИзтриване
 3. Това е нонсенс, тъй като 98% от българите не вярват на статистика :)

  ОтговорИзтриване
 4. Българската православна църква представлява банда симуланти.
  Между тях има няколко много добри и светсни хора.
  За съжаление, броят се на пръстите на едната ръка и на средния пръст на другата.

  ОтговорИзтриване

Добре дошли в тролосферата.