13 август, 2010

Кампания против спамерите


След последното диване, което ми разтягаше локуми, не вярвах да се появят други подобни наглеци, дето да ме вбесят толкова. Тия дни обаче се появи достоен кандидат - поредното отроче на някаква неизвестна групичка спамери, чиито творения вероятно са тровили не само мен. Та с поредният си пасквил, наречен dnesiutre.com, групичката започна спамерска офанзива и във Facebook. Поддържам изключителна хигиена в профила си там, и затова не са достигнали още до мен, но преди дни явно са попаднали на някой, който като мен не просто отсвирва спамерите. След този пост в блога на Антон Радев, спамерите са се почувствали засегнати и очевидно са се взели насериозно, защото днес прочетох възможно най-безумното нещо на света: http://dnesiutre.com/как-се-прави-безплатен-pr-на-гръб-на-коле/. Което беше достатъчно да активизира алергията ми към спамери и в следствие да ми се запуши лявата ноздра от всичките глупости.

Кратко уточнение. Сайтът dnesiutre, както и повечето от вече неактивните творения на спамерската групичка, не е авторски. Той е съставен от copy/paste материали и снимки от най-различни места, без да се посочват съответните източници. Едно от нещата което най-много ме подразни беше, че въпросната групичка си позволява да нарича един блогър "колега", след като е напълно ясно че те са толкова блогъри, колкото хомеопатията е медицина. Създаването на съдържание изисква поне елементарна обща култура. Точка.

В следствие на това безумие, призовавам всички с непоносимост към спама не просто да го отсвирват. Има много начини по които да му се противодейства, като най-простият и ефективен е докладването за спам в платформата, която се ползва за медия. Повечето платформи имат подобна възможност и гледат доста сериозно на нарушители като гореспоменатите.

Ако желаете да се включите символично в кампанията, можете да откриете въпросните спамери на следните места и да ги докладвате както си му е реда:
http://twitter.com/dnesiutre
http://www.facebook.com/pages/Dnes-i-Utre/123811907656088 - Основния rss поток от сайта, към който препращат спамерите.
http://www.facebook.com/dnesiutre - Фиктивен профил, чрез който се разпространява спама. Следва да се докладва за fake profile.

И ако срещнете други такива - не ги отминавайте. Няма нужда и да се обяснявате с тях, те от дума не разбират и без това. Просто последвайте примера ми, при достатъчно критична маса ще бъдат задушавани в зародиш. Обаче да ги оставяме да си виреят, наглеят и да ни наричат "колеги", айде без такива.

EDIT: Прилагам screenshot от коментарите в блога, за да се запазят заплахите, които спамерите ми отправиха, в случай че решат да си изтрият коментара.
Още реакции от Иво Апостолов, Антон Радев, predpriemach.com, Подземна медия
---

7 коментара:

 1. Да не говорим, че са скарани с правописа.

  ОтговорИзтриване
 2. Обръщам се към автора и собственикът на блога, виждам, че се опитвате да подроните авторитета на уеб сайта 'Днес и утре" държа да Ви уведомовя, че ако въпросната статия не бъде премахната от блога Ви и от социалните мержи където сте ги разпространили, ще се видим на по сериозно място, не подценявайте това което Ви пиша, то не е заплаха, а предупреждение.

  ОтговорИзтриване
 3. Здрасти,
  Опитът ви за цензура е много добър довод защо статията няма да бъде свалена и ще стане достояние на дори по-голям кръг хора. Още повече, показва правилността в мнението на автора.

  ОтговорИзтриване
 4. Човек докато не го наспамят едно хубаво, не разбира колко досадно нещо е спама.

  ОтговорИзтриване
 5. Пхахахах.... Ся прочетох коментара на @Днес и утре и не мога да си тръгна от офиса щот ме заболя корема от смях. Най-притеснителното е, че тия хора всъщност май се взимат на сериозно.

  @nik666 - 10x, ся ще ги чекна по линковете който прати. Мерсаж.

  ОтговорИзтриване
 6. Здравейте! Сегата с въпросната "Медиа", продължава вече и на техният сайт. След статията на колегата Радев и ответната в сайта на "Медиата", реших да им изкоментирам статията - да ама не. Коментарите така и не бяха одобрявани и понеже като захапя - не пускам, продължих дискусията във фейсбук - там поне задъжане на коментарите няма. След случилото се там и твърденията им за Акисмет, някой от служителите в "Медиата" публикуваха скрийншот на коментарите ми, връзка към Фейсбук страницата и връзка към сайта в който публикувах всички недобавени коментари.
  Да, но нашият човек явно не е работил толкова с Wordpress, колкото аз и дори лъжите си не оспя да скалъпи както трябва. Коментарите ми не бяха маркирани като спам от акисмет, а просто не бяха одобрени, колкото и да се опитваха да ме обедят в обратното.
  Ако ви се чете целия цирк - в страницата на "Медиата" може да видите последните няколко коментара.
  Поздрави!
  П.П. Към заглавието вече категорично може да се добави "и лъжците" :)

  ОтговорИзтриване
 7. хахахаах
  малко по малко проблема набира гласност, но тази изцепка с подронването на авторитета (?!) и по-сериозното място беше номер 1. Защо не го казаха на мен това преди няколко дни?
  Спорно дали имат някакъв авторитет, но каквото и да имат, сами си го подрониха мнооого сериозно и продължават с всеки изминал ден

  ОтговорИзтриване

Добре дошли в тролосферата.