06 август, 2010

В светска държава ли живеем?

Ето този въпрос ми се върти в главата докато гледам цирка около намерените "мощи на Йоан Кръстител" (познат още като пророк Яхия). Цялата ситуация ми напомня за ислямските републики, ама без преувеличение. Намерени са останки в някакъв древен храм, и премъдрите аятоласи (Борисов и Димитров) моментално ги обявяват за принадлежащи на еди-кого си, без абсолютно никакви научни доказателства. Доказателства са за простаците-неверници. Простаците-неверници веднага биват заклеймени като простаци-неверници, и призивите им за подробни изследвания са отхвърлени с подигравки. Аятолах Димитров псува в ефир неверниците, и като във всяка ислямска/християнска република, това се приема за нещо нормално и никой не го прави на въпрос. Дори се поощрява от останалите медии.

Междувременно закъсалата ислямска/християнска държава веднага успява да намери половин милион лева, незнайно от къде, за да подхрани религиозното си его. Като за целта успяват да вербуват даже министър Дянков, който, като му гледах участието във фарса, изобщо не му се занимаваше с тия глупости и го беше приел като някакво наказание. Но по-обезпокояващо е поведението на медиите, които би трябвало да са някакъв обществен индикатор. Нито следа от критичност. Всички лапнаха новината дословно и я предадоха като безусловен факт. И това на базата на няколко минутно посещение на няколко човека на мястото на разкопките. Що за археологическо изследване е това?

Изобщо, къде останаха принципите на научния подход, плурализма и прочее неща, уж характерни за светските общества? Как е възможно официалната държавна позиция да е такава, каквато е в момента (дори не мога да я опиша с думи). И това се подхранва с някакви идеи за религиозен/поклоннически туризъм. Лошо няма, но така ли се прави? Намираме някакви кокали, и на следващия ден ги обявяваме за най-голямото откритие след плащеницата от Торино. Която пък е точно толкова автентична, колкото и кокалите дето са ги изровили край Созопол.

Искам да живея в светска държава, не в тази глупост, в която религиозното вярване взема връх над здравия разум. След религиозното образование в училищата, това е поредната стъпка надолу към блатото. Бях голям наивник да вярвам, че ще преосмислят грешката си с религиозното образование, обаче се оказва че вървим от зле на още по-зле.
---

3 коментара:

  1. Мен пък ми е интересно даже и да са негови кокалите, какво им е толкова ценното ...

    ОтговорИзтриване
  2. Ами, някой беше го определил като нездрава форма на некрофилски интерес ...

    ОтговорИзтриване

Добре дошли в тролосферата.