30 юни, 2010

Похвално, но принципно сбъркано

Близо 10 000 лева са постъпили в банковата сметка за борба с комарите, съобщават от Русенска община.

Предисторията на това съобщение: оказа се, че тази година Русе ще споделя с Нигерия един специфичен проблем - комарите. След като стана ясно, че в бюджета няма пари за обработка на площите, общината реши да не си дава зор и направо каза че изобщо няма да пръска. Явно русенци превантивно се изприщиха, тъй като всички помним какво беше в годините когато не се пръскаше срещу комари. Бяха такава напаст, че като кацаха по оградите кучетата ги лаеха. И тъй като коледа е далеч, решиха да направят дарителска сметка, където да постъпват дарения, които пък после общината да използва в неравната битка с комарите.

Похвално, обаче много напомня на онези другите, по дефиниция сбъркани дарителски кампании, при които се купуваха линейки и консумативи за болници, подпомагаха се домове за сираци и прочее. Моите съграждани може да са схватливи животни понякога, обаче как е възможно да им се обясни, е плащат за едно и също нещо два пъти? При това на едни и същи хора. Един път (сравнително високи) данъци, които трябва да покрият едни безкрайно елементарни потребности на града, за да не ставаме като в поречията на вече споменатата братска Нигерия. И втори път с дарителска кампания, парите от която ще отидат при същите хора, които преди това не са успели да си разчетат правилно бюджета.

Не казвам че от цялата работа няма да излезе нищо хубаво, но имайки предвид предисторията на случката, съм малко скептичен.
---

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре дошли в тролосферата.