23 юни, 2010

Имаме ли вече и книгоиздателска мафия?

Чета тук простотиите дето е натворила генералната дирекция на организираната престъпност със затварянето на chitanka.info със смътна идея за емиграция, и си викам че май е време да посъживя малко тоя блог. И без това напоследък има за какво да се пише. В смисъл, простотията започва да блика с такава грандиозна сила, че ме сърбят пръстите, отново.

Та, чета за глупостите на сър Колев в ролята му на пръв дебил в държавата (много оспорвана позиция, между другото), и гледам очакваните реакции на онлайн обществото. Не и на медиите, в никакъв случай не и на медиите, те не смеят да свършат нещо повече от това да copy/paste пресс-съобщението от генералната дирекция на престъпниците. И си викам, щом едно такова ниско-културно, подозрително и ограбващо труда на интелектуалните богатири (издателските къщи, да се свети името им) същество като мене е успяло да предвиди реакциите на обществото, защо не и някой друг? Все пак, на базата на статистическата грешка, в МВР и прилежащите й, хм, структури все трябва да се намира някой по-досетлив от мене. Много ясно, че като полузаконно свалят нещо, което досега е било онлайн, то ще се появи с нова сила на поне три нови места. Със сигурност не за забравили за "Опасните".

Обаче я една крачка назад. Очевидно е че това не е инициатива нито на МВР, нито на ГДБОП. Някой в оная дебелашка сбирщина на издателствата очевидно има толкова дебели връзки, може би роднински, може би финансови, че успява да вдигне по тревога цялата тая сган и да я прати да катерят покриви и да превземат сървъри с гръмко "Ура!". И много по-вероятно е този някой да е предвиждал реакциите в обществото, и клонирането на архива на chitanka.info. И след тая акция, в която като кифладжии се излагат милиционерите, а не книгоиздателите, е много ясно че средностатистическия интерес ще се повиши, и хора които преди не са чували за този сайт ще тръгнат да го търсят за да видят за какво е цялата тая суматоха. А българинът си е сеирджия, спор няма. От тук нататък е елементарно - висок интерес към архива с книги, много хора решават ей така, за разнообразие да прочетат нещо от там, много хора ги заболяват очите от цъклене в монитора, много хора решават да си купят книгата, която са започнали. В този случай търгашите си остават в сянка, щото насъскват някой друг да се излага, в случая сър Колев, който и без това няма как да се изложи повече.

Много хубава история, ама ме плаши много повече, щото може да се окаже че издателските къщи не падат по-долу от нарко-картелите, че дори и използват силовите ресурси на държавата за да закърпят западащия си бизнес. Та много ще се радвам някой да опровергае параноята ми, и да ми обясни че сър Колев просто се е изложил за пореден път.
---

2 коментара:

 1. "много хора решават ей така, за разнообразие да прочетат нещо от там, много хора ги заболяват очите от цъклене в монитора, много хора решават да си купят книгата, която са започнали"

  Хехе, ще ми е интересно да разбера дали наистина така ще стане.

  ОтговорИзтриване
 2. ами има нещо в тази "параноя".
  Поне като предположение.
  Боя се обаче, че "издателската мафия" не умее да мисли толкова стратегически.
  Пък и замисълът им се провали - не успяха да останат в сянка.

  с уважение

  ОтговорИзтриване

Добре дошли в тролосферата.