09 октомври, 2009

10 години в SETI@Home

Тези дни се сетих да разгледам статистиките на една от най-старите ми, да я наречем, занимавка. Вероятно повечето от вас са чували за проекта SETI (ако не от другаде, поне от филма "Контакт").

Участвам в домашната му версия от 20 септември 1999. От гледна точка на потребителя всичко е просто - тегли се една малка програмка, прави се регистрация, оставя се да работи и се забравя за нея. Далеч от очите се случват доста сложни неща. Голямата чиния в Аресибо всеки ден приема огромни количества данни, които трябва да се обработят. Тъй като това е непосилна задача само за една организация, е измислен хитър способ за въвличане на разрастващата се по това време компютърна и интернет общност. Данните от радиотелескопа се разделят на малки порции и се изпращат до доброволците като мен (които предварително са инсталирали софтуера за обработка на данните). Софтуерът върши цялата останала работа с обработката, след което изпраща готовите данни.

Целта на всичко това е имагинерна, но и много завладяваща за всички, израстнали с фантастичните романи, Discovery Channel и National Geographic. Търсим извънземни. Всъщност, следим за радиосигнали, които евентуални извънземни цивилизации са изпратили волно или неволно по време на съществуването си. Което не е чактолкова невероятно - едно от първите мощни излъчвания на радиовълни от Земята са телевизионните предавания от олимпийските игри в Берлин през 1936 г. и са достатъчно мощни за да бъдат засечени много далеч в космоса. (тази идея дори е развита в "Контакт").

Проектът има много критици, както може да се очаква. Мнозина смятат, че дори космосът да е пълен с извънземни радиоизлъчвания, шансът да бъдат засечени е минимален, тъй като радиотелескопът в Аресибо сканира една нищожна част от видимия космос. Напоследък се появиха и критики относно прахосването на огромни количества енегрия от потребителите, участващи в подобен проект - софтуерът за изчисления заема 100% от процесорното време (като разбира се, е с най-нисък приоритет сред процесите). През последните години се появиха още много подобни проекти за споделени изчисления, като много от тях имат за цел далеч по-практични неща. Изчисление на поведението на климата, "сгъване" на протеинови молекули в опит да се синтезират по-добри медикаменти, изследване на пулсари, и дори симулации свързани с Големия адронен ускорител са малка част от богатия избор, с който можете да запълните процесорното си време. При това за актуални и полезни каузи.

Въпреки това обаче SETI и досега си остава моята първа любов, с който съм "заразил" още много компютри. Знам, че шансовете за успех на проекта са астрономически малки, поне по време на моя жизнен цикъл, че дори и по време на нашата цивиизация. Знам, че прахосвам енергия за глупости. Обаче си оставам мечтател, това ми е останало ;-)
---

2 коментара:

  1. Накара ме да се усмихна, дори не знаех, че съществува подобен проект, тоест представяла съм си тайничко нещо такова, но не с научна цел ами .... малко по друга :P.

    ОтговорИзтриване
  2. SETI са симпатяги, а "Контакт" е мн. велик филм. :)

    ОтговорИзтриване

Добре дошли в тролосферата.