09 септември, 2009

Традиционен ден за гавра с демокрацията

Или с други думи - 9 септември. Все още се опитвам да разбера защо някои хора все още се опитват да "празнуват този светъл ден в българската история". За едни определени лица в политическия живот е ясно, ама за какво им е на гражданите? Копнеят за беленските лагери, може би.

Всъщност, фактът че все още се намират обикновени хора, които да тъгуват по "онези" времена, показва колко добре си е свършила работата пропагандната машина на репресивния режим. 20 години по-късно хората продължават да вярват. Почти като религия. Лошото при нас е, че докато фашистката пропаганда е забранена във всичките й форми, комунистическата такава все още е на почит в определени кръгове и възрастови групи. А историята ясно си показа, че разлика между двата режима няма, просто единия продължи с 50 години повече.

Ще гледам с интерес как различните политици ще коментират днешния ден. Защото това е добър индикатор как възприемат демокрацията като идея.
---

10 коментара:

 1. Може би някои празнуват края на нацистите маршове по жълтите павета. Архивите са живи.

  ОтговорИзтриване
 2. Карай по-спокойно! Не всичко е черно-бяло, всяка обществена постройка има плюсове и минуси. А и това което е лошо за едни е добро за други.
  За хората на които им се е сринал социалния статус благодарение на "демокрацията" картинката изглежда доста различно.
  Думичката "демокрация" е само едно разтегливо като дъвка понятие, такива са и други употребени по-горе понятия.
  Бъди жив издрав, това е важното.

  ОтговорИзтриване
 3. малко си живял в "онова" време и затова го оценяваш еднозначно отрицателно,а то си имаше своите положитерни страни - нямаше просяци и такава унизителна мизерия като сега, нямаше престъпност, имаше добро образование и сравнително добра медицинска помощ, хората имаха сигурност... а сега - самият капитализъм ознанача корупция, канцентрирането на много пари в частни ръце винаги ще я ражда и трябва да си с една мозъчна клетка, за да не можеш да го видиш това... онова време при всичките му недостатъци беше десетки пъти по-справедливо от това... и стига сте припявали тази мантра с лагерите, те са реципрочен отговор на убитите деца в ястребино да кажем...

  ОтговорИзтриване
 4. Ама разбира се че е най-справедливия режим под слънцето, как съм бил толкова сляп че да не го вдяна досега. Още утре си сменям името и отивам да живея в рая на земята - Северна Корея.

  ОтговорИзтриване
 5. Защо не отидеш в Куба. Там ще ти е още по-добре. Та нали казват, че кубинците от повече от година били на купонна система.

  ОтговорИзтриване
 6. На този въпрос ти трябва да ми отговориш?

  ОтговорИзтриване
 7. Тук няма място за спорове когато главата се ползва по предназначение а не за закачалка на шапката.Фактите са по важни но само които са историческа истина.Ббългария са правни опити за преврат макар ине всички успешни,но според мен за сегашната деиствителност са по важни 3,
  1.свалянето на Стамболииски.
  2.преврата на звено и забраняване на политическитепартии.
  3."9"септември.
  Първите 2 са фашиски според историците а "9"септември не е а епрогресивен!?!?след като в трите преврата се мъдри името на Кимон Георгиев!Другарите ползват крилата фраза:лъжата повторена 100 пъти се приема за истина,а в съшност те са наи мракобесни фашисти!

  ОтговорИзтриване
 8. Kuponnata sistema v Kuba e na 50 godini.Dazbite sa malki, no razli4ni, spored ranga.
  Patria o muerte.

  ОтговорИзтриване
 9. Някой възприемат демокрацията като идея.Сигурно не знаят,че тази политическа система се е зародила в древна Елада и е била доста грозна.Тя е изключвала от участие робите,бедните мъже и всички жени.Днес е мимикрия на капитализма,който тихомълком избра пътя към комунизъм,който Маркс им начерта.За да не се усети завоя,се тиражираха се и всякакви други идеи,като пазарната икономика,изборното начало и какво ли още не.Защото истинската власт е била и все още е само на парите,а не на Бойко Борисов.По-неприятното е,че за една продължителна история от 1300 години вече сме стигнали дъното и се надяваме на футболистите/?!/ да ни дават поводи за самочуствие.Но това не е сериозно,защото един добър футболист в България получава многократно повече от най-блестящите ни световни учени по математика и информатика,по физика,химия и биология.Има ли за какво да се спори?Всяка година населението на държавата намалява с 34 000 души,защото живее глупаво и страда от неизлечима взаимна омраза.Неизлечима!!!За разлика от Сърбия или Куба например.

  ОтговорИзтриване
 10. Като чувам историите на майка за времето на комунизма, и като гледам още колко подръжници има на тоя режим, наистина ми става тъжно. И сега я има тая несправедливост ама не е толкова брутална и явна, както по онова време е била...

  ОтговорИзтриване

Добре дошли в тролосферата.