03 август, 2009

Странното поведение на Станишев

С интерес наблюдавах действията на Сергей Станишев преди изборите. С още по-голям интерес ги наблюдавам и след тях. Със сигурност не съм единствен.

Сергей Дмитриевич Станишев, избран сравнително млад за председател на Висшия съвет на БСП с идеята да привнесе свежест в партия на динозаври. По време на управлението на БСП стана ясно че това няма как да се случи. Станишев хвърчеше в облаците, заливаше медиите с дезинформация (колко сме добре и какви успехи имаме), явно успокоен от добре усвоените практики на своя коалиционен партньор да "печелят" електорат.

Очакваше се изборният провал да освести малко както Станишев, така и повечето от динозаврите в партията. И докато при вторите може да се каже че се наблюдава размърдване, то ситуацията е съвсем друга за Станишев. Живеейки в свой собствен свят (в който свири своя собствена музика), той отказа да подаде оставка като председател на БСП със странни аргументи. "Трябва да се поеме отговорност", каза той, явно незапознат с парламентаризма в белите държави, където партийни лидери подават оставки за далеч по-дребни неща. "Трябва да има обновление в партията", каза той, очевидно сляп за мнението на повечето си съпартийци, според които не е той човека, който може да носи обновление. "Трябва да има честно лидерско състезание за политиката в БСП", каза той, и вече всички се зачудиха за какво говори.

Всъщност, поведението на Станишев е странно дори от психологическа гледна точка. През цялото време той намекваше, че няма да подаде оставка, защото смята само и единствено себе си за способен да ръководи партията. Ако наистина мислеше за добруването на партията (че дори и на страната, хех), щеше да знае, че след един провал ръководството трябва да се отстъпи на тези, които не са били съпричастни на провала. Навремето Жан Виденов явно разбираше този принцип, и е вероятно това да е спасило БСП от пълно отричане дори от твърдия електорат пенсионери.

Всъщност, интересно какво ли е мнението на електората на БСП в момента, по повод ината на Станишев и вкопчването му в лидерката позиция. Част от симпатизантите, отишли на Бузлуджа този уикенд, ясно си го казаха - как иначе да разбираме плакатите с надпис "Червени тъпчигушковци, вън от БСП. Оставка!". А и не е само това. За да има нормален политически живот в България, трябва да съществуват нормални партии, които да представляват политическите възгледи на възможно най-голям брой граждани. Дали БСП е нормална партия, за която биха гласували нормални, ляво мислещи хора? Аз лично познавам няколко такива, и те категорично отхвърлят възможността да гласуват за БСП в настоящия и вид. Показателно.

И накрая нещо забавно. Дневник пише (за речта на Станишев на Бузлуджа): "По-късно социалисти обърнаха внимание, че лидерът говори за успехите в единствено число, а за провала - в множествено". Оркестъра да свири туш, а след това да влизат психолозите!
---

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре дошли в тролосферата.