20 юли, 2009

Следизборни пазарлъци

Ситуацията след избори винаги е била особено забавна. На-вече във времето когато трябва да се съставя правителство. Ето и сега - типичен пример. Уж нямало да има безпринципни договорки. Нямало да има политически пазарлъци и коалиционни схеми. Нямало да има много неща, дето ги е имало преди. И това го заявиха всички център-дясно парламентарни партии.

И какво се случва тези дни. ГЕРБ обявява, че няма да прави коалиция и пуска в обръщение един меморандум за подпис. От Синята коалиция се държат като спечелили изборите, и са крайно недоволни. Много лошо впечатление създават сините - преди изборите уж даваха мило и драго за да има дясно правителство, а сега не са много убедени в подкрепата си. И то не за друго, а защото няма да са в коалиция. И как да го разбираме това - ако има коалиция ще подкрепят безусловно всички проекти на ГЕРБ, а ако няма - ще си помислят? Нали точно срещу тези неща гласувахме на изборите, които бяха само преди две седмици, не сме забравили чак толкова бързо. Уж десни партии, уж сестрински в ЕНП, обаче ако не ги включат пряко в управлението - не гарантират за подкрепа дори ако се гласува нещо важно за страната. Пък дано да греша.

От РЗС същата история. Уж подкрепят ГЕРБ, ще борят корупцията, ще работят за страната, ще правят още куп неща, но щом им се каза, че няма да участват пряко в правителството, веднага намериха някакви оправдания с Европейските консерватори. Дето се оказало че всъщност не било точно така, тъй като европейските политически формации не могат да се месят пряко в делата на националните партии. Но това са подробности, разбира се.

Та тези двете партии оставят много лоши очаквания за бъдещата си работа в 41-то НС. Това на фона на цяла купчина светло и тъмносини активисти, които се скъсаха по блоговете да обясняват че било голяма грешка ГЕРБ да управлява без коалиция. Като 3 седмици по-рано пък се скъсваха да обясняват защо коалиционно управление по принцип било покварено и сипе скверн върху държавата.

И май големият печеливш ще се окаже Атака. Сидеров започна да се изказва далеч по-смислено и по-умерено от преди 5 години, съгласи се да подпише меморандума на ГЕРБ и за него това ще е чудесна възможност да легитимира партията като полезна, с безусловната си подкрепа за правителството. Всъщност, до колко е безусловна още никой не може да каже. Но ако продължава с по-умерения тон, е възможно до следващите избори да убеди дори още повече избиратели, че Атака вече не е онази фашизоидна формация, която настояваше за незабавно излизане от НАТО, преосмисляне членството в ЕС, отваряне на спрените блокове в АЕЦ Козлодуй и още куп дивотии.

Не гласувах за нито една от посочените горе партии, но все пак ако искат да са полезни на страната, нека да помислят как да работят оптимално за хората, а не за министерски позиции или там за каквото ламтят всички напоследък. Иначе защо беше свалена тройната коалиция, ако ще правим нова?
---

5 коментара:

 1. Евала, моите наблюдения и изводи са същите. Сините създават впечетление, че не знаят какво искат, или поне не искат да го кажат на глас - "ще подкрепим политика, не искаме власт", после "имаме експерти, не може правителство на малцинството". Наистина имат експерти, бъдещият военен министръ Ники Младенов нали дойде именно от ОДС (напусна СДС, като подаде оставка след изборите 2005 година)... ;)

  ОтговорИзтриване
 2. Пропускате един фактор, който е решаващ за едно прозрачно и отговорно управление. Не знам дали ще го наречете предизборна програма или коалиционно споразумение, но в него се говори за това какво конкретно ще предприеме правителството. Нищо чудно, че нормалните хора не са склонни да подкрепят Бойко заради хубавите му очи.
  Всъщност и от Синята коалиция това казаха, но явно прекалено много хора предпочитат да чуят други неща, вместо просто да слушат разговора.

  ОтговорИзтриване
 3. Съжалявам, но засега не съм достатъчно наивен, за да вярвам на предизборни програми.
  А разговора го слушам от преди и след изборите. И тъкмо затова се учудвам в каква посока е поел - от принципна подкрепа, до поведение на ощипани монахини, защото не ги били вкарали в управлението.

  ОтговорИзтриване
 4. Ами да, да си го кажат сините най-после. Всички знаят за какво става дума и поведението им никак не спомага на доверието към тях.
  Но и политика не се прави с юмрук по масата. Най-малко пък демократична политика.

  ОтговорИзтриване
 5. Коалиционни договор и той е вода под реката, не е като предбрачно споразомение ;) Какво им пречи дори с коалиция да се разпърдят нещата после, а ? И ако това стане, да не би коалиционните партньори после да търсят обещетение за щетите от прекъсването на договора ? Хайде стига глупости.

  Правителство на малцинството... този мост ще се пресече, като се стигне до него. Сега нека да го подкрепят и да не се мотат излишно. Ако наистина има провлем с "мнозинството", не пречи чак тогава да се рпеговорят нещата - вижте за пример последния ремонт на правителството на НДСВ от март или април 2005, когато получиха подкрепата на Новото време в замяна на министър на енергетиката.

  ОтговорИзтриване

Добре дошли в тролосферата.