27 март, 2009

Рефлексът към "простотиите"

Случката я знаете. Днес имах възможност да попитам високи фигури в партията НДСВ какво е отношението им към проявата на техния депутат, г-н Соломон Паси. Дебатът на НДСВ с граждани приключи преди малко. Присъстваха Николай Василев, Минчо Спасов, Камелия Нейкова и местни функционери. Накратко, беше разочарование.

Отначало. Въпросите ми звучаха приблизително по следния начин:
"Преди 2 дни, на 25-ти март, вашият кандидат за генерален секретар на НАТО и депутат г-н Соломон Паси, си позволи в телевизионно предаване да нарече свободно пишещите хора, блогърите които бяха цитирани, "пишещи простотии". Освен това, изрази възмущението си от факта, че на подобни хора, критикуващи управлението, им се дава широк ефир, и настойчиво посъветва водещия, заедно с неговите ръководни кадри, да формират, цитирам, "естетически екип", който да се грижи за външната информация, която постъпва в телевизията. Бих искал да чуя вашето становище по този въпрос - споделя ли ръководството позицията на г-н Паси или не. Освен това, всички знаем колко голям политик е г-н Паси, и колко е направил за България, но въпреки това бих искал да науча какви мерки ще бъдат предприети, за да му бъдат припомнени принципите на свободата на словото и либералните идеи, които, надявам се, НДСВ все още изповядва. Благодаря."
Не знам дали се досещате какво последва. Неслучайно в заглавието е акцентирано върху думата "рефлекс". Рефлексът срещу свободомислещите явно беше толкова силен, че веднага започна да ми се се намеква за детска порнография, заплаха за децата които влизат в интернет, нецензурните измислици, които се пишат против този или онзи. Минчо Спасов заговори за борбата срещу подслушването на комуникациите и как НДСВ прави много за това. С последното съм съгласен, и изцяло подкрепям г-н Спасов в неравната му борба в комисиите, обаче не в това беше въпросът.

След като изрично обясних случая и се опитах да върна разговора към конкретната тема, започнаха опити за омаловажаване, с обяснението че едва ли някой бил гледал предаването, едва ли било точно така и че евентуално простаците си го заслужават, щом пишат нецензурни неща (въпреки че изрично бях обяснил какво точно беше цитирал Иван Бедров в предаването си). Накрая ми омръзна, и посъветвах Николай Василев да провери сам случая, архивът е достъпен за всички в интернет. Разбира се, беше ми отговорено че случаят ще бъде разгледан.

От цялата случка мога да си направя няколко вероятни, неприятни извода.
 1. НДСВ не знае какво говорят нейните членове в публичното пространство
 2. Не следят обществените реакции или тотално ги пренебрегват (тъй като блогосферата е залята от коментари и поне в няколко министерства са прочели за какво става дума)
 3. Подкрепят изказването на Соломон Паси
 4. Непряко поставят под въпрос професионализма на Иван Бедров, след като са допуснали, че той е цитирал в предаването си нецензурни или профански изказвания на блогъри, които всъщност са предизвикали реакцията на Соломон Паси
Иначе предизборно хвалебствията им по други точки бяха на ниво, да. Още един мандат, остров на стабилност в коалицията, и почти опозиционно говорене за повечето неща, които правителството върши.
---

7 коментара:

 1. Анонимен27 март, 2009 23:16

  Лошото е че тези хора за които говорите до такава степен са се вживели в своите роли на недостижими,че те немогат да приемат нищо друго по различно от тяхното становище.Те живеят в един измислен свят ,свои на величие ,свят без огледала ,зада видят собстеното си невежество.Но за това имаме вина и ние българите ,че ги търпим .Търпим умопобъркани лумпени , които са се самопровъзгласили за богове а народа -простосмъртници.

  ОтговорИзтриване
 2. Анонимен28 март, 2009 01:43

  И вие си нямате работа да знаете, ще им накривите шапките с тъпите си изкавания дето не ги греят. Ама щом имате желание давайте в същия дух може щък да промените себе си.

  ОтговорИзтриване
 3. Едва ли може да се очаква, че точно в предизборна ситуация водещи личности в и без това крайно оредялата вече НДСВ ще се конфронтират с друга водеща личност в нея. При това - точно с човека, придаващ "атлантическия оттенък" на партията.

  Но че трябва да се задават такива въпроси, това е несъмнено. И то колкото може по-често, и от колкото може повече страни. Да са наясно, че нищо не минава незaбелязано. И че като направят гаф, няма начин въпросите да им бъдат спестени.

  ОтговорИзтриване
 4. Паси се е притеснил за кандидатурата си, но вместо да изпише вежди е избол очи. Едно е да си кандидат от "правилна" държава, друго от блог-България.
  Тази му медийна изява само потвърждава, че кандидатурата му е невероятна простотия.

  ОтговорИзтриване
 5. Хубаво е че мнозинството не мислят като втория анонимен. Иначе и досега щяхме да си живеем кротко в СИВ.

  ОтговорИзтриване
 6. Ти, който ползваш сатанинските "666" в интернет-прякора си, си типичен пример за хората, които "пишат простотии" за които говори Соломон Паси. Така че няма какво да чакаш отговор от НДСВ - отговорът си самият ти.

  ОтговорИзтриване
 7. Не отричам. (Но ми харесва как всички политически промити обръщат акцента от "цензура" към "простотии".)
  Ти пък си анонимен. С фетиш към цензурата. Колко иронично.

  ОтговорИзтриване

Добре дошли в тролосферата.