24 март, 2009

Рацингер срещу цивилизацията

Вчера завърши посещението на Йозеф Рацингер (познат под псевдонима "папа Бенедикт 16-ти") в най-бедния и изостанал континент - Африка. Там той се обяви срещу използването на презервативи при борбата със СПИН, и както винаги, срещу абортите.

Какво всъщност каза г-н Рацингер: "Няма значение, че измирате от СПИН. Важното е да ми вЕрвате, да се множите (със СПИН) и да си траете. И да вЕрвате. И да мрете". Нищо чудно, че в нормалните държави имаше демонстрации срещу подобна абсурдна позиция. Дори много държави официално отправиха протестни ноти към Ватиката. Извинение от там няма да има. Позицията на религиозното течение "католицизъм" от векове е да не се признава за отговорно за нещата които върши. И тъй като хватката му над наивните отслабва, беше подходящ момент да изпрати своя представител на мисионерска експедиция при най-наивните (според Ватикана).

Проблемът обаче става глобален. С изявлението на г-н Рацингер, че борбата със СПИН може да се води единствено чрез въздържание, възниква опастността той да бъде взет насериозно. И тъй като homo sapiens не се слави с постоянство при подтискане на първичните си инстинкти, хората просто ще прибягнат до първоначалното послание да не използват презервативи. Защото вярват. И ще умрат вярващи. Но по-бързо.

Не е нормално да се гради имиджа на една средновековна институция на гърба на една смъртоносна епидемия. Да не говорим за морал или благоприличие. Та следващия път когато някоя религия ви заговори за морал и ценности, спомнете си за г-н Рацингер.
---

14 коментара:

 1. Анонимен31 март, 2009 13:35

  Абе проблема в Африка е ниската култура.

  Презервативите не са решение.

  ОтговорИзтриване
 2. Възможно е, но СПИН има дори и в страните с най-висока култура, ако такова понятие може да съществува. И в тези страни се разпространява по същия начин като в Африка. Ако презервативите не са решение, то какво тогава?

  ОтговорИзтриване
 3. Анонимен31 март, 2009 17:02

  само помисли за 10 секунди , не е ли именно това болеста на проститутките и наркоманите дето най-много ползват гумичките ......... като ги нахлузят ,какво от това
  Това ,че ползваш гумички и си сменяш партньорите ,аджеба каква е ползата ,ако си извлякал поуката ,че те ще те предпазят
  Тоест , когато си мислиш ,че си защитен си най безпомощен ,примери колкото искаш !

  ОтговорИзтриване
 4. Тук не става дума за това до колко един метод за предпазване е ефективен или не, става дума че за това че лидерът на религиозна организация се обявява против него. Всъщност, да сте чували за по-добър метод за предпазване от СПИН, поне при разпространението му при сексуални контакти?

  ОтговорИзтриване
 5. Анонимен31 март, 2009 19:39

  Абе много неграмотна статия, СПИН има там където има безразборни сексуални контакти и мизерия, което значи точно ЛИПСА на култура или много НИСКА такава.

  Все пак всеки който поема определени рискове, си поема и последствията от тях.

  По същата логика, ако папата забрани да се дават безплатни спринцовки на наркоманите, хората ще скочат, че трябва да им се дават спринцовки. А не трябва ли да се лекуват от наркоманията? Или хвърли им спринцовките и да мрат. Е тва е яко лицемерие.

  От друга страна ти да не си мислиш, че те са католици и за това са на това дередже? Ако бяха католици, нямаше да има безразборни сексуални контакти, нямаше да има и СПИН.

  Искаш да кажеш, че те прескачат 7-мата СМЪРТНА заповед в християнската религия НЕ ПРЕЛЮБОДЕЙСТВАЙ, която я има в Библията, ама виж спазват препоръката на папата да не ползват презервативи, което дори го няма в Библията?

  По смешно нещо не бях чувал.

  Моя въпрос е друг, как може в 21 век, да има място, където хората да тънат в нищета и мизерия и да умират от глад и болести?

  После говори какво бил казал папата.

  И това с презервативите е за католиците, ако си католик, при православните е различно, при всеки е различно. Всеки си решава. Ако си будист друго. Ето Далай Лама призова хората да не правят секс, и че секса причинява много допълнителни проблеми. Ако щеш. Всеки е свободен.

  Ама на Африка ПОСЛЕДНИЯ проблем са й презервативите.


  Иначе ако искаш да си затваряш очите, да най добре да им псуснем помощи от презервативи, нищо, че са като животните там и гният в мизерията, докато разни лайняни рапъри имат в устата си платинени шини за по 7 милиона...

  Религията ви била виновна. Точно неморалността и "свободата" или свободията са докарали човек до това дередже. Между другото първите случаи на СПИН при белите хора са забелязани при хомосексуалистите. Един пендел в САЩ. Не е случайно това.

  ОтговорИзтриване
 6. Анонимен31 март, 2009 19:46

  Само да добавя, защо заразените със СПИН са много по-малко в консервативно настроени страни?


  Друго, в развивите страни пак има СПИН, но пак процента е по-малък от този в Африка, където общо взето всяки втори е носител. (общо казано).

  Така че, проблма със СПИН-а е най-вече проблем с морала на определено общество...наркомани, безразборни сексуални контакти, които са си в резултат на ниска сексуална култура и животински начин на мислене. То дори това е начин на "не-мислене". Ето такъв субективен проблем като "духовна нищета" как може да ражда съвсем реални заплахи. :-).


  :-).

  ОтговорИзтриване
 7. Категорично се противопоставям на лъжите и религиозните заблуди, които предните два коментара се опитват да насадят.
  Религиозното течение и неговия лидер не са изцяло виновни за проблема, да, но те се противопоставят на най-сигурния метод за превенция (според всички медици, занимаващи се със СПИН).
  Коментарът за "смъртните грехове" е повече от абсурден, при положение че се отнася за континент, където християнството е привнесено насила.
  Проблемът с Африка е липсата на информация, липсата на подходящо образование и сексуална култура. Религиозните вярвания няма да помогнат в случая. Историята ни учи, че въпросните вярвания могат само да навредят. Както вредят и в момента.
  Моралът тук няма никаква роля (за справка - поинтересувайте се от културните особености на инуитите, с вашия манталитет предполагам ще получите мозъчен кръвоизлив когато научите за традициите им в сексуален план). Узурпацията на морални ценности от страна на религиозните течения е друга тема. Не може да очаквате Африка да има същите морални схващания като Европа. Това е не само наивно, но и е обидно към чуждите култури.
  Единственото вярно нещо в двата коментара потвърждението, че основен проблем е ниската сексуална култура.

  ОтговорИзтриване
 8. Анонимен31 март, 2009 20:41

  "Религиозното течение и неговия лидер не са изцяло виновни за проблема, да, но те се противопоставят на най-сигурния метод за превенция (според всички медици, занимаващи се със СПИН)."

  Най-сигурния метод за превенция НЕ Е презервативът, а сексуалната култура, както виждам, че и ти казваш. И това е проблема в Африка. Не е друго. А и колкото презервативи да им се дадат, мислиш ли че ще ги използват? Колкото циганите в Испания, като им построи правителството блокове, ги използваха по предназначение. След 3 месеца нямаше и една жица по блоковете, всичкото желязо го изтръгнаха, всичките тапицерии, дървесина, прозорци, дограми, блоковете заприличаха на дупки.

  Така че който си мисли, че презервативите, ще решат проблема на Африка, определено не е мислил по задълбочено по въпросите и се плъзга по повърхността им.

  Все пак СПИН-а, това е болестта на наркоманите и на проститутките и на хората с ниска култура... Това е болест на ниския морал. Какъвто и да е, религиозен, атеистичен. Това е точно това.

  От друга страна може да попиташ и самите африканци, ако наистина те интересуват истинските им обичаи, какво самите те мислят
  за предпазните средства, и дали те не им се налагат отгоре, както и нашия морал и верою и цивилизация. Все пак и презервативите са продукт на нашата цивилизация и начин на мислене и пак е нещо външно и "налагащо" се от нашия начин на мислене и живот. Не мислиш ли? :-).

  Така че ако те интересуват наистина другите култури и ги зачиташ е добре да се запиташ по тези въпроси. Защото общо взето всяко нещо, което правим към тях е вмешателство.

  А иначе има различни култури, ако не ти харесва нашата, ами свободен си да се присъединиш към които искаш:-). Но малко или много ти си продукт на нея, колкото и да не искаш.

  А това е доста смешно:

  "Узурпацията на морални ценности от страна на религиозните течения е друга тема."


  Ами съжалявам, ама точно религиозните течения са дали този морал и тези ценности. Освен ако не ми посочиш не-религиозен исторически източник, отпреди да кажем, Тората или Египетската книга на Мъртвите, където има записани заповедите, които по късно Мойсей използва и съкращава до 10:-).

  Дори остави християнството, цялата концепция за добро и зло, от което произлиза и самият морал, са производно на религиозното съзнание. Независимо за коя религия говориш.

  По скоро сегашните философии и материализъм ги узурпират, които пак произлизат и са базирани на религиозното мислене и пак са вид религиозно мислене, понеже човек така е устроен, винаги ще вложи определени религиозни стойности в нещата около него, колкото и да ги облича в материализъм, понеже в крайна сметка всичко е продукт на субективните ни съзнания и тяхното интерпетиране на реалността. Това е че ние хората правим от всяко нещо религия. :-).

  Зевс или кварките, все са наши понятия, които сме измислили, за да обяснят част от реалността, която познаваме и която сме вкарали в орепделени модели, за да може да си я обясним. Но това е друга и ДЪЛГА тема. Ама много.

  Така че...

  Пък и какво говори папата засяга само католиците, теб не те засяга. Мен също. Както Далай Лама или който се сетиш. Както и модата, която вкарва D&G засяга хората, които се интересуват от това.

  Пък и като Африка няма същите морални схващания, както питах по горе,не е ли наивно и обидно да й пробутваме нашите схващания за безопасния секс. ЗАЩО й се мешаме, защото дори презервативите които така държим да си нахлузят си е вмешателство и начин на мислене от нашата цивилизация.

  Може и да не ги кефи.

  Все пак, те може да искат всяка година да имат по едно дете от всяка жена в радиус 3 км. Защо ще им нахлузваме разни нежелани неща...


  :-).

  ОтговорИзтриване
 9. Поправете ме ако не греша, но не беше ли вашето религиозно течение това, което разправяше че трябва да третираме всички поравно, да сме добри и да помагаме на нуждаещите се? Защото от коментарите ви оставам точно с обратното впечатление.
  И да не изпадаме в дребнавости кое било католицизъм, кое било православие или протестантство, всички са деривати на християнството.

  ОтговорИзтриване
 10. Анонимен31 март, 2009 22:17

  Не разбирам какво общо има равенството с темата?

  Също как определяш "помагаме"?

  Аз не виждам да се помага реално?

  Пък и самото помагане означава вмешателство на нашата цивилизация в тяхната и малко или много налагането на нашия светоглед.

  Така че не знам. Противоречиш си. Хем от една страна папата бил против цивилизацията, че проповядва на католиците "грешния" морал, хем сме се мешали в културата им и им налагаме нашата цивилизация, и не зачитаме дори сексуалните им традиции. Аз бих допълнил и като им бутаме нашите гумички. :-).

  Помогнем ли им, ще ги направим като нас, като западната култура, независимо религиозна или атеистична... каквато и да е. :-).

  ОТ друга страна "помагането" се изразява от една страна като "помощи" събрани от мааалък процент от излишъка на богатите страни и от друга под формата на оръжия, които се продават на африканските диктатори...?

  Не бе, папата е виновен.

  А за дребнавостите, ти сам си изградил статията върху тях, като е ясно, че католиците са католици, имат си свои правила и изисквания, както голф клуб "Камчатка", на който аз съм член, мога и устава да ти напиша, ако сакаш.

  Равенството няма и да го коментирам, понеже е невъзможно, както и в природата виждаме, винаги има някой на върха на хранителната верига. Да говорим за равенство би значело да говорим срещу науката и познанието. Но винаги има заблудени.

  ОтговорИзтриване
 11. Обидно е да се сравнява натрапената насила религия с хуманитарната помощ. Религията не е помощ, докато медицината е. Или ще противоречиш и на това, само заради религиозния принцип?

  ОтговорИзтриване
 12. Анонимен31 март, 2009 23:19

  Единствената религия, която е натрапена и се е разпространила на сила в Африка е ислямът.

  Той е унищожил редица култури, да не говорим и за египетската, забранил е коптския език, изгорил е хиляди книги и т.н. И това е и религията, която продължава да е така агресивна там и да взима жертви, ето Алжир се освободиха от "белите" поробители и сега тънат в мизерия и тероризъм.

  А Християнството има много древни корени в Африка, не случайно, една от първите църкви, раннохристиянски е точно в Египет. Но не само Етиопия и т.н. Християнството не е била натрапена религия в Африка.

  А ако става дума за медицината, точно християните са построили страшно много болници в Африка. Така че е обидно да говориш неща, които не са истина. И точно тази "ужасна" религия е дала много хуманитарна помощ, още преди да се заформят "не-християнски" тип организации, даващи помощи. Между другото точно баба ми е работила в една болница на католически орден, Сестри на Милосърдието ли, нещо от сорта, отговаряща за огромен район, голям почти колкото територията на България, където са се побърквали от работа да осигуряват здравето и някакви елементарни неща на местното население, и да се борят с всякакви болести, за които са чели само в енциклопедиите, като са измрели доста лекари, убити я от разни терористи, я от малария или от каквото се сетиш, и които въпреки че са били от една толкова гнусна според теб религия са си жертвали живота за хората около тях. Така че за натрапени религии е обидно да говориш. Може би само ако отидеш и жертваш по подобен начин може да съдиш кой какво натрапва.....................

  ОтговорИзтриване
 13. Неаргументирано, изопачено и безкрайно обидно. Съжалявам че си изгубих времето, трябваше да предположа.

  ОтговорИзтриване
 14. Кое е неаргументирано?

  Грешните ти твърдения? За "натрапеното" християнство в Африка, дето е в Африка откакто се е зародило? За болниците?За мисиите, които са се грижили и СЕ грижат за толкова много хора?

  ХЕхе.

  Е това са факти. Теб че не те кефи си е твой проблем. Фактите са си факти. Да не говорим че и има страшно много протестантски мисии там, а протестантите определено нямат някакви наложени от папа или подобен закони за презервативите:-).

  За времето си прав, но поне ти можеш да научиш нещо ;-).... докато други няма какво да научим от цялото това нещо.

  Но има и история, човек ако се интересува ще прочете и ще види как стоят нещата.

  :-).


  Само не разбрах от какво ти е обидно? ;-)

  Знам ли...

  ОтговорИзтриване

Добре дошли в тролосферата.