14 януари, 2009

Студентските съвети

Така нареченото "национално представителство на студентските съвети" се е дистанцирало от днешните протести. Агенция "Фикус" пише за студенти, които съобщавали как се предлагат пари за участие в протеста. Иван Бедров използва по случая много удачна дума - "лайномет ".

Студентските съвети са интересни ... хм, формирования. Впечатленията ми са единствено от въпросната организация в Русенския университет, но от коментарите на познати, учещи в други университети, вероятно мнението ми обобщава почти всички студентски съвети в страната.

Още от първите дни на първи курс в университета имахме среща с представители на студентския съвет (СС), и единодушно решихме, че не искаме да имаме нищо общо с тези хора.  СС би трябвало да е представителна извадка на социално активните студенти, които да са коректив на управата на университета. Оказа се, че СС е съставен предимно от една специфична група студенти, така наречените "вечни студенти", някои от които бяха десета година във втори курс, парадоксално на всякакви административни норми. Не бяха от най-умните, а някои бяха откровени профани-социопати с мания за величие. Мнозинството бяха или членове, или привърженици на ВМРО, Атака или разните други радикални формирования. Работеха много благо и в пълен синхрон с университета. Не със студентите. Университетът им отпускаше щедри субсидии, които те ползваха за да си организират мащабни напивания, екскурзии до други страни (маскирани като "обмен на студенти") или просто прибираха. Междувременно бях свидетел как спортно дружество "Академик" изнемогва. Пещерният клуб (в който все още членувам) събираше по 2 лв. месечна такса от записаните студенти за да може да си позволи нищожна екипировка. Планинарите не можеха да си позволят да поемат транспорта на студентите и това възпрепятстваше много от тях да ходят на походи. А имаха желание.
В знак на благодарност за щедрите субсидии, от СС не отваряха и дума за нередностите в администрацията или в учебните процеси. Понякога бяха част от тях. Беше публична тайна мащабната далавера около студентските общежития и привилегиите на чуждестранните студенти в това отношение. Една чудесна симбиоза процъфтяваше на гърба на студентите. Никой обаче не смееше да се обади, тъй като образованието му беше ценно, както и трудно отпуснатото общежитие.

Предполагам нещата не са се променили много откакто завърших. Предполагам, че ситуацията е аналогична в много университети в страната. Прекрасната симбиоза процъфтява. И точно поради тази причина плюя върху "национално представителство на студентските съвети", което като цяло едва ли е по-стока от своите представители. И което по очевидни причини днес се разграничава от истинските студенти.
---

7 коментара:

 1. Николай, прав си -- не са се променили.

  ОтговорИзтриване
 2. Агенцията е фОкус, фикуса май беше цвете ;)

  ОтговорИзтриване
 3. Грешката е напълно умишлена ;-)

  ОтговорИзтриване
 4. Фикуса е дърво ... ако ще се заяждаме. Синовете и дъщерите на бившите комсомолци са пълнежа на студентските съвети ... коментарът е излишен.

  ОтговорИзтриване
 5. айде няма да се заяждаме, статията е хубава, просто тва ми се наби като я четох

  ОтговорИзтриване
 6. Деян Стойков17 януари, 2009 20:30

  Статията до голяма степен се покрива с моите впечатления. Само ще отбележа, че щедрите субсидии на студентските съвети са регламентирани в Закона за висшето образование ("не по-малко от 1 на
  сто от таксите за обучение").

  ОтговорИзтриване
 7. Не! 1% от бюджета на ВУЗ-а ;-)

  ОтговорИзтриване

Добре дошли в тролосферата.