20 декември, 2008

В тая държава винаги ще има някой, който да е накриво

Народът протестира. Депутатите официално се скриха. Дотук хубаво, някой би си казал, че има надежда.
Е да обаче точно тия дни гледам/чета/слушам разни интересни ... коментари, да ги наречем, по повод протестите. Пречели им на коконите (някои по рождение с простатна жлеза) задръстванията. Не ги кефела гледката на тракторите на жълтите павета. Естетиката на Софията им била нарушена. Драги дами и господа. Вие така или иначе живеете в кочина. Приемете го най-после. Това че не искате да жертвате 2-3 дни от душевния и козметичния си комфорт е особено опасна форма на конформизъм. Няма такова нещо като "промяна" чрез фиктивни действия като подписки или мълчаливи бдения извън работно време. Не и в държавата, носеща името "България".

Очевидно тези хора не разбират, че има едно съотношение между силата на протеста, и неговата чуваемост, и последващ ефект. Фиктивните протести нямат чуваемост, нямат и ефект. Протестите от 1997 са на другия полюс, и всички видяхме тяхната чуваемост и ефективност. Повече от месец дейностите в страната бяха в режим stand-by. Хората се занимаваха единствено с това да протестират. Не особено мирно. Обаче ефектът от месец бездействие след това се възвърна многократно. Сега пък мамините сладури надават вой защото нуждата от промяна им въздействала на храносмилането. И как очакват тогава да дойде промяната? С микробуса на "Море от любов"?

Една хубава гражданска война ви трябва на вас. Да се научите че без жертви няма промяна. Не и в държавата, носеща името "България".
---

3 коментара:

  1. Напълно съм съгласна,без ефективни действия,но масови,няма да мръднем от блатото

    ОтговорИзтриване
  2. да речем, че се вдигнем.. да речем, че постигнем своето.. и после? как ще се движим напред? на кой ще поверим водаческата роля?

    ОтговорИзтриване
  3. Е ако това е основния аргумент за запазване на статуквото, значи тая страна нищо хубаво не я чака, не само на политическата сцена.

    ОтговорИзтриване

Добре дошли в тролосферата.