17 декември, 2008

Не ви ща медиите

По принцип нямам много високо мнение за българските медии, обаче напоследък става нетърпимо. Предизборно много партии се юрнаха да си купуват вестници и телевизионно време (щото колкото и да крадат, пак не могат да съберат толкова че да си купят голяма телевизия). И вместо да започнат да пишат завоалирано и да се опитват да манипулират общественото мнение, новите партийни вестници се юрнаха на откровените глупости.


Вижте само вестникът на ДПС - Стандарт. Едно време се водеше за син (в смисъл близък до десните). Днес се надпреварва сам със себе си да бълва безумия. Надявам се, всички много сме се смяли на тази статия. Защото ако не сте се смяли, а сте го приели сериозно, тогава имам лоши новини за психическата ви адекватност. Защото да се сравнява министър Плугчиева (която има визия и изказ на комбайнер, претърпял нежелана операция по смяна на пола) с нещо, наречено "българската Желязна лейди", е ... да речем налудничаво и да спрем със сравненията. А изцепката, че тя щяла да "подреже крилата на брюкселски чиновник" е достойно за учебник. Още повече като видим кой е този "брюкселски чиновник".
Вчерашната изцепка е клепавицата срещу Мартин Димитров. Той бил сектант, разбираш ли, защото изповядвал протестантство. Аз може да съм атеист, ама дори и аз не си позволявам подобни издребнявания, които пък от друга страна говорят за религиозната неграмотност на човека, подписал се под статията. (Който уж бил богослов, но пък тук има интересна история по въпроса).

Телевизиите ни и те не са стока. Националната телевизия отдавна е известна като подлога на властта. Просто гледайте предаването "Панорама" в разгара на някоя вътрешна криза. То не бяха политически назначения, не бяха скандали и треперене за държавната субсидия. Е това е най-абсурдното - националната телевизия се издържа едновременно от субсидия и от реклами. Един вид, фирмите плащат на държавата да им рекламира боклуците.

БТВ и Нова са за предимно за управляващите, тъй като само те могат да си позволят солените плащания за подставена журналистика. А понякога и не само за управляващите. Аз лично никога няма да забравя очевадно поръчковата кампания на БТВ в защита на един убиец.

Телевизия Скат? Не се шегувайте.

Засега само вестниците Дневник и Капитал се държат на някакво ниво, но за съжаление и там понякога изпъкват статии не съвсем на място и с не съвсем чиста цел. Re:TV изглежда по-независима, но пък не е с толкова широка публика.

Няма какво да се лъжем - в България няма медии, които ни казват това което трябва да знаем. И с чиста съвест признавам, че обръщам внимание на въпросните медии колкото за друга гледна точка. (Понякога и за да се забавлявам на поръчковите глупости) Иронично, ама при все че живея в тая страна, предпочитам да се информирам за събитията в нея от външните, "капиталистически, империалистически, неизпълнени с любов към България, и прилагащи двойни стандарти" медии.

Смеете ли да ме упреквате?
---

5 коментара:

 1. ама аз мислех че тая статия е бъзик, верно ли го е имало тва във вестника?!

  ОтговорИзтриване
 2. Разбира се че са го написали, виж линка. От Монитор бяха пуснали една подобна глупост по същия повод (нещо от рода "ако ни наложите предпазна клауза, ние ще наложим вето върху проекта за подкрепа на икономиката на ЕС"), обаче се усетиха навреме и статията вече е махната от сайта им. Част от нея обаче я има в пост на Иван Бедров.

  ОтговорИзтриване
 3. За много неща си прав, Ник, но правиш един важен пропуск. Може да не ти се ще, но много неудобни истини са били казани от Скат, докато всички други медии са лизали задниците на управляващите :-)

  ОтговорИзтриване
 4. Сега и Новинар също стават за четене, а Дарик за слушане. Т. Белев

  ОтговорИзтриване
 5. Само че никой не взима Скат под внимание, защото различни радикални субекти там изказват твърде крайни идеи покрай тези новини.

  А пък в нашата родина, хората вместо да помислят малко и да си "преведат" на нормален езин, се обиждат като малки деца от някакви пенливи фанатици. И така публиката им се смалява, защото все някой ще се обиди за нещо покрай тия крайии изказвания, и баш като извадена от училище "спира да говори с приятелчето".

  Пък и самата им програма в крайна сметка писва с прекалената си "българщина", т.е. въртене на песни реклами и прочие на "стабилните нрави" от преди бог знае колко години...

  -Sacho

  ОтговорИзтриване

Добре дошли в тролосферата.