25 ноември, 2008

Спиране на европейските фондове за България - една добра перспектива

Днес ни орязали с още 220 млн. по програма PHARE. Браво!, бих казал аз. А защо това е добре ли? По различни причини, които една определена група хора не искат да си признаят.

Парите по европейските програми са предвидени за най-различни проекти, които би трябвало да подпомогнат българската инфраструктура, земеделие, култура и прочее. Обаче всички знаем как тези пари (или поне огромна част от тях) не отиват по предназначение. Отива в разни фирми, крайно близки до всякакви политически партии и разни там местни феодали. ТЕ са много по-засегнати от спирането на тези пари, защото това е огромен източник на средства, който на практика им капе от дървото. И е нормално ТЕ да протестират много повече срещу спирането на тези пари, от колкото биха протестирали обикновените граждани. Защото обикновените граждани няма как да видят тези пари. Нито в повечето случаи ще видят резултати от проектите, за които те са насочени. Защото проектите са фиктивни, а парите всички знаем къде отиват.

Забавно е да гледаме, как управляващите се опитват със зъби и нокти да си върнат финансирането по спрените програми. Като това рязко контрастира с непукизма им към заведените срещу България дела за корупция и злоупотреби с фондовете. А това е толкова логично - глобите по тези дела не ги плащат нито те, нито техните спонсори. Плащаме ги ние, плаща ги бюджета, само не и който трябва.

Фондовете обаче са нещо друго. Да спрат фондовете е лошо. Тогава спонсорите се сърдят, защото не получават това, което им е обещано предизборно и следизборно. И управляващите трябва надълго и нашироко да обясняват, че всъщност спирането на плащанията е временно, че проблеми няма, че ще направят всичко възможно да бъде пуснато отново кранчето. Но май не се оправдават пред нас. Оправдават се пред спонсорите.

Затова с радост посрещам всяка новина за спиране на пари по европейски програми. Защото трябва да бъдат спрени много от тях. А при нарушения, злоупотреби и корупция да не се глобява държавата, сиреч нас. Ние не злоупотребяваме с европейските пари. И да искаме не можем. При делата за корупция и злоупотреби кранчето трябва да бъде затягано още повече. Без обещания от рода "Ако се оправите, ще го пуснем пак". Защото така няма да се оправят.
---

1 коментар:

  1. Логично е! Вероятно и даващите парите мислят същото и да си отиват по-бързо тези червени жълти чалмосани крадци!

    ОтговорИзтриване

Добре дошли в тролосферата.