16 ноември, 2008

Отиват си

Един от най-интересните феномени при отиващата си от власт БСП е начина на говорене пред публика. Колкото повече затъват в блатото, толкова повече речта им е далеч от реалностите. Много хляб за психолози и социолози имаше в изказванията на партийните функционери по време на последния форум на БСП в столицата. Че Румен Овчаров се преизбра за председател на градската организация не изненада никого, тъй като традицията повелява, че един овластен функционер не може току-така да сдаде всички властови лостове и лостчета, заработени с толкова "труд". Би се получил един нездравословен властови вакуум, който ще вземе да бъде запълнен от случайни хора. Пък не става то така.

На мен лично ми бяха особено забави изказванията по време на форума. Ако ги слуша човек, който никога не е стъпвал в България, би си казал "Ей че хубави неща са направили тия, заслужават да управляват пак". За нещастие обаче, ние живеем тук и не преставаме да се учудваме за къде ги говорят тези неща? Тук ни най-малко не им вярваме, а навън просто не обръщат внимание на подобни сбирки и нагласени текстове. Но точно нагласените текстове ме трогнаха. Повечето от нас могат с голяма степен на точност да изтълкуват какво всъщност са искали да кажат "левите" функционери между редовете:

Сергей Станишев:
БСП трябва да се пребори да бъде първа политическа сила на следващите избори. Това не е утопия и трябва да го направи не заради нас, а защото идването на власт на политическа партия като ГЕРБ с липса на ясна икономическа програма и с експерименти от нейна страна, държавата няма да издържи.
Да се чете: Другари, не е вярно това което всички говорят, че по-зле от нас дори и ГЕРБ не могат да бъдат. Трябва да покажем самочувствие (било то без покритие), че иначе за къде сме?

Р.Овч.:
Не е възможно стабилно правителство в България без участието на БСП, партията е задължена да управлява и след предстоящите парламентарни избори.
Да се чете: Как така ще ни вземат те на нас управлението, и фондовете, и комисиите, и съдиите?! Не може така другари, трябва да се стегнем, иначе губим това което преди 60 години с кръв сме заграбили!

Дебатът се води извън парламента, защото парламентарната опозиция е слаба, а извънпарламентарната се вижда като управляваща. Въпреки че сме управляваща партия, ние не задаваме тона и дневния ред на този дебат
Да се чете: Пък те не играят честно, да ни критикуват и атакуват от места, които не можем да контролираме.

Но разбира се, акцент в изказванията беше тезата, че управлението е добро. На която теза не бе отговерено с анти-теза, още по-малко бе постигнат синтез (изобщо понятието "диалектика" е познато на функционерите само от часовете по философия, при това теоретичната част).

И както традицията повелява, след напоителните хвалебствия, които управляващите изсипаха върху себе си с пълни шепи, седнаха задружно да пишат програма и стратегия за следващите парламентарни избори. След някоя друга седмица вероятно ще станем свидетели на гениална програма с грандиозен девиз от ранга на "Да си върнем Европа"
---

6 коментара:

 1. MOLQ SE NA VSEVISHNATA SILA DA NAPRAVI TAKA 4E VSEKI "OMURSEN" POLITIK DA BUDE NABODEN NA KOL V CENTARA NA SOFIA - TAKA ZA POKOLENIQ SHTE IM DURJI VLAGA NA POLITICITE V BUDESHTE AMIN !
  Politikata se dokaza kato neadekvatna struktura za opravlenie na Durjavi ima nujda ot kardinalna promqna-takava koqto da ne dava Vlastta i Parite na 6epa "obiknovenni" hora bile te i "neobiknovenni" kato segashnite politici koito i da sa te!

  ОтговорИзтриване
 2. Ахахахахах цялата тема, както и коментара предизвикаха толкова силен смях в мен, че вероятно ще предизвикам трети трус на територията на София. НЕ е истина, колко изпращяли хора на този свят може да съществуват. А самозабравянето и вярата в себе си сигурно се предават по въздушно-капков път. Вируса е налегнал всеки да не кажа втори, че даже се е превърнало в хронично заболяване за БСПейци по тези ти по горе слова :D.

  ОтговорИзтриване
 3. Луд е не този,що яде зелника,а тоз,що му го Подава.
  Когато в политиката чуете..."ЩЕ..."/тези щели да управляват по-зле,ЩЕЛИ да разорят държавата,ЩЕЛИ да ни доведат до банкрут,ЩЕЛИ да ни мутризират/белким Мутрите на червения форум ги няма/,значи е нечиста съвестта на тогова,който го изрича.ЛЪЖАТА И НАГЛОСТТА,КОЯТО Я СЪПРОВОЖДА-само пръстта ги лекува.

  ОтговорИзтриване
 4. Ччудесен коментар, но ...аз вече не си правя илюзии, че тия някога ще се изметат от властта.

  Самозалъгвахме се, че с кончината на червените бабички ще се промени конюнктюрата.

  Бабите си отиват, но техните места вече са заети от синове и дъщери, от внуци в нови премени, подплатени с капитали.

  ОтговорИзтриване
 5. Това е истината отразена в статията. Браво!!

  ОтговорИзтриване
 6. Вие им се смеете, ама те не са спирали да ни управляват от 1990г насам.

  ОтговорИзтриване

Добре дошли в тролосферата.