28 ноември, 2008

Ех ти, Alma Mater

Моят университет, там където съм завършил висшето си образование. Русенски университет "Ангел Кънчев", от когото останах крайно разочарован тези дни (от университета, не от Ангел Кънчев). Историята е кратка.

Преди няколко месеца кандидатствахме по фонд "Научни изследвания" с проект за изготвяне на документално филмче, разглеждащо културното и етническо многообразие в Русе. Получихме една скромна сума и се захванахме с идеята. Получи се добре, като за група студенти, които си имат само бегло понятие от тези неща. Разочарованието дойде после - университетът държи авторските права върху филма, и категорично отказа излъчването му в местните телевизии, както и публикуването му в интернет. Освен ако не бъде платено за излъчването.


И аз поне гледам на тях като на извънземни. Няма какво да се лъжем, филмът не е нищо особено, и никой няма да плати за да бъде излъчен където и да е. Никой не може и да вземе кой знае какво от кадрите в него, по същата причина. Но Русенският университет сам се отказа от по-широка публичност просто заради идеята - ние имаме авторски права, как така ще го даваме свободно. А и как да обясиш на хора, живеещи в миналия век, че Интернет не е разорана нива, в която всеки си прави каквото си иска. Там също важат понятия като "авторско право", "лиценз на публикуване" и прочее концепции, с които се занимава цял един факултет. А съм сигурен, че аудиторията в интернет щеше да бъде в пъти повече, от колкото на скромната прожекция, която организирахме в университетска аула.

Чувствам се лично обиден от подобно поведение. Разбирам, че се държи на авторското право, но да се гледа на него като на свещена крава дори когато няма абсолютно никакъв смисъл от това, не е нормално.
---

6 коментара:

 1. Това, че университета държи правата не бива да те изненадва... Така и трябва да бъде... Но аз лично съм изненадан от отказа за свободно разпространение... Или поне по-широко такова...

  Кой по-точно ти отказа излъчването? Ако е неудобно да го съобщиш публично, пиши ми мейл...

  Отделно - имам една друга идея - абе я по-добре да ти пиша лично...

  ОтговорИзтриване
 2. Не само в твоя университет е пълно с хора живеещи в миналия век. В повечето е така. Имам чувството, че почти всички университети в България се превърнаха в резервати за екземпляри, които не биха оцелели никъде другаде. А когато неблагоразумни лакеи придадат и тежест на думата им - нещата съвсем отиват на зле.
  Някои понятия и реалности за тези екземпляри са само думи, лишени от съдържание и смисъл.
  Но както и да е... всичко е до време.
  Надявам се...

  ОтговорИзтриване
 3. А защо не говорите с тях за Creative Commons.

  Bogo

  ОтговорИзтриване
 4. Проблемът не е толкова лиценза, колкото учтивия отказ за свободно разпространение. Все пак предполагам ще намерим решение следващата седмица ;-)

  ОтговорИзтриване
 5. Абе тоя университет е егати блатото. Шибана мръсна глупост.

  ОтговорИзтриване
 6. Едно на ръка, че са дали пари за филма, което е една хубава инициатива и би било интересно да се види, и друго - затварят ги тези пари с това си поведение. Вместо да популяризират няколко подобни проекта, за да се покаже какво могат да предложат и тогава да искат нещо, те...
  И аз съм разочарован в нашият факултет - юридическия, заради много сериозни административни неуредици.

  ОтговорИзтриване

Добре дошли в тролосферата.