02 октомври, 2008

Властта не е слаба

В никакъв случай не можем да твърдим, че властта е слаба, противно на повечето твърдения на опозицията. Тя (опозицията) не задава един много съществен въпрос - за кого точно работи властта? Когато си отговорим правилно на този върос, ще разберем че управляващите всъщност са доста силни. 

Силата им не се изразява в това да реформират държавата, о не, това може да го свърши всеки току-що дипломирал се студент по политически науки. Стига да има необходимата воля, разбира се. Съвсем ясно е какво трябва да се направи, не е необходимо да се достига до някакви гениални парламентаристки прозрения. Проблемът е, че нашите управляващи дори не си и помислят да правят някакви промени. Нито сега, нито в началото на мандата си. Тяхната сила се изразява в друго - те успяха да удържат цял един мандат не заради реформите (които не направиха), а въпреки нежеланието им да променят каквото и да било.


Трябва да признаем, че се иска истински политически гении, за да задържиш властта си при всичките скандали, при цялата всепроникваща мафия и корупция, при тоталната цензура (вече и автоцензура) в медиите, при всичките критики, заплахи и санкции от Европейския съюз. Властта стана дори по-силна от своя суверен - народът, който я избира. Не само това, но и властта вече започна да избира сама себе си, с едно обикновено купуване на гласове. 

Но най-голямата заслуга, и всъщност едно от най-силните доказателства за мощтта на властта, е абсолютното приспиване на общественото внимание към проблемите. Всички абсурди вече се подминават от хората с вдигане на рамене. Променят закони специално заради Хазартния бос? Голяма работа, не играем хазарт. Преправят Наказателния кодекс за да може да излезе от затвора един обикновен сводник? Е и какво, нали не ни засяга нас. Всеки ден гледаме по телевизорите как се краде чрез европейски фондове, бюджетни излишъци, търговия с диктаторски режими и всякакви най-абсурдни случки. След всяка такава случка излиза някой партиен функционер и започва да обяснява: не, не е така, черното е бяло, а бялото е на квадрати. И хората просто клатят глави, казват си "няма да се оправим", и продължават нататък.

Властта толкова се е самозабравила в господството си, че започва да се опитва и да преиначава историята. Само преди няколко дена един от хормонално нестабилните партийни функционери (май Иво Атанасов беше) започна да обяснява в ефир как събитията от 1997 година били инсценирани, били незаконни и се опита да насажда идеята, че било метеж, който се опитал да узурпира властта от иначе така успешното правителство на Жан Виденов. Искрено се надявам някой ден да имам възможност да се срещна с другаря Атанасов, за да мога да му подаря книжката на Оруел - Ферма за животни. Току-виж разпознал себе си в някой от персонажите и се кротне малко. Но това е един от по-нескопосаните опити. Всеки ден почти слушаме някакви изявления, които малко по малко се опитват да реабилитират както мафията и корупцията като нещо нормално, така и да променят идеята ни за историята каквато я помним.

Тъжното е, че почти са успели. Няма никакви реакции спрямо мафията и корупцията. Дори изявленията на Михаил Миков че няма мафия дори бяха приети сравнително спокойно. Няма медийни реакции спрямо всички нарушения в "държавата". Какво говоря, та едната национална телевизия дори организира кампания по защитата на един убиец, която включваше омаскаряване на жертвата му. Какво да очакваме от медиите тогава? 

Остава да чакаме. И да стискаме палци, че следващите ще са по-малко лоши от сегашните. Май вече 15 години само това правим. Не гласуваме, стискаме палци и се надяваме, като междувременно се чудим защо сме толкова зле. А е много вероятно и по-зле да става.
---

16 коментара:

 1. Извинявай за офтопика, но би ли си погледнал настройките, защото се опитах да се абонирам за RSS емисията на блога ти, но Bloglines ми казва, че нямаш

  ОтговорИзтриване
 2. Мда съжалявам за което, обаче gadget-a на google май не се разбира с feedburner и препраща към rss feed-а който вече не съществува. Можеш направо през бутона на feedburner да се абонираш, другия gadget го махнах.

  ОтговорИзтриване
 3. спор по така представената тема отмоя страна не може да има. много точно звучи"Всички абсурди се приемат от хората с вдигане на рамене". за мен процесът вече е необратим. при така развиващя се политически процес е видно, че никой няма намерение да променя статуквото. иначе как да се обясни, месеци преди парламентарните избори никой от така наречената опозиция не не говори за своите виждания как държавата ни нещастна ще излезе от този батак. ЗАЩО до ден днешен ние гражданите на България не знаем при какви условия бяхме приети в ЕС? какво договори правителството? отваряха и затваряха глави и какво, ще ни бъде ли като държава или наистина прогнозите, че към 2050г. ще остане само територията? какво имаме право да развиваме и произвеждаме. омръзна ми да стискам палци, да чакам и да се надяван. в това има смисъл ако има отговор на поставените от мен въпроси? вие как мислите?

  ОтговорИзтриване
 4. Моля за позволение да копирам цялата Ви публикация в блога си. Не печеля от това и ще посоча източника.

  ( http://radobg.wordpress.com/ )

  ОтговорИзтриване
 5. Няма проблеми, лицензът, под който публикувам, позволява да направите точно това без изрично разрешение.

  ОтговорИзтриване
 6. @Анонимен, договорът с ЕС далеч не е такъв проблем какъвто някой се опитват да го изкарат. Договорът е напълно публичен и преведен на български. Проблемът е, че сумарно тежи няколко килограма, и не е разбираемо четиво за 90% от населението. Освен това там няма разните скрити клаузи и други вратички.
  Самият факт обаче, че и членството в ЕС започна да буди съмнение сред хората, е притеснителен. ЕС трябваше да ни помогне да станем малко повече европейци не само като териториално разположение. А какво се получава - фондовете на съюза се използват като дойна крава за обръчите от фирми. И толкова. Никаква съпричастност към общностните политики и ценностите, само търсене на оправдания да не им спрат парите.

  ОтговорИзтриване
 7. Аз на няколко места писах, че заблудата че няма държава е широко разпространена. Ако нямаше държава, щеше да е по-добре, отколкото сега, когато е в ръцете на мафия, турци и др. Както скорошния случай, когато държавата уволнява и глобява полицай защото, може би е ударил два шамара, на цигани, които свалят и късат националния флаг. Или когато държавата руши образованието, здравеопазването, селското стопанство, промишленост. Гони кадърните хора в чужбина. Назначава наркотрафикант за съветник по Национална сигурност. Така че държава има и тя е в услуга на зложелатели на българския народ. Ние плащаме за да ни унищожават по всякакви възможни начини - бедност, циганизация, турцизация, денационализация/глобализация, разоражаване на армията, повсевместна корупция т.н. и т.н., и т.н.

  ОтговорИзтриване
 8. Поздравления за материала!!!Прав си и това е тъжното!Това е така защото ние сме държава на тайната власт.

  ОтговорИзтриване
 9. Преди около век един написал книга със заглавие "Какво да се прави". И, о чудо, направено било невъзможното! А сега никой не смее да постави директно въпроса "какво да се прави". Май всички вие дето пишете блогове сте много наплашени. Страх ви е да мислите какво трябва да направим за да решим даден проблем. Само констатирате разни недостатъци и с това показвате на Европа, че у нас вече има гласност. На тая гласност и спряха нашите промени. Това само искахте и това само получихте. Смеете ли да искате нещо повече?! И защо не?! Опитайте се да напишете цялата истина. То не е така лесно както да правите пропаганда на чужди идеи. Последното ви се удава с лекота.

  ОтговорИзтриване
 10. Коя точно истина искаш да чуеш? Мога да ти изсипя и няколко, за които не искаш да знаеш.
  Пределно е ясно какво трябва да се направи, и това вече не е актуална тема, тъй като е изтъркана отдавна. Изтърка се по простата причина, че стана ясно че никой няма да се наеме да го направи. Това ли искаш да чуеш? Или намекваш, че трябва да си наложим автоцензура, и евентуално да се примирим че няма излизане от калта? Или може би очакваш да хванем по една мотика, и да изселим ония 240 (дето всичките са маскари) от оная голямата сграда в Софията?

  ОтговорИзтриване
 11. Много добра статия. Трябва да придобие голяма гласност

  ОтговорИзтриване
 12. Дай Боже Разум, на всички ни, на следващите избори, да изгоним тази мафия.

  ОтговорИзтриване
 13. На анонимния от 02 Октомври, 2008 15:24 ще отговоря така:
  Искам да подкрепя nik666 и да добавя, че не само казваме какво да се прави, ами и се мъчим самите ние да организираме по нещо. И знаете ли какво - не срещаме никаква подкрепа. За простички инициативи, които изискват елементарно усилие, няма почти никой. И въпреки това продължаваме да се стараем нещо да постигнем.
  Ако имате по-добра идея, споделете я, вместо да ни обвинявате в пропаганда на чужди идеи.

  ОтговорИзтриване
 14. Драги младежи, ние навремето учихме марксизъм и ленинизъм. Та по онова време ни учиха , че революционна ситуация има когато:
  1.Управляващите не са вече в състояние да контролират положението.
  2.Масите т. е. ние не мажем повече да търпим положението.
  3.Има ръководна сила/ партия, организация , която се ползва с доверието на масите/, която да застане начело на борбата.
  Е последният път това беше 97
  Сега си отговорете има ли условия зя това сега?

  ОтговорИзтриване
 15. Браво!Долу това гадно,мошеническо и престъпно правителство!Да дойдат нови хора,които да работят за народа!БОГ с нас!!!!

  ОтговорИзтриване
 16. Много истини на едно място, Ник, почнах сериозно да се притеснявам за сигурността ти. Какво се случва с хората, които много плямпат и излагат истини в онлайн пространството и медиите предполагам всеки е забелязал, я ти поднасят от близо киселина, я те скъсяват с една глава или доволно те разфасоват на съставни част.
  После анонимния нека пак коментира, че нищо не се прави, ами аланкоолу, къде тази смелост във всеки да каже това, което вижда? Прав е, че повечето вдигат рамене. Искам само едно да кажа. на 22 съм, не съм пропускала избори и всеки път ровя в интернет с надеждата, че дадена предизборна кампания ще ми предложи нещо ново. Надявам се някой ден и да го дочакам и много бих се радвала ако млади и идеини хора застанат на въпросните ръководни постове, внасят нови идеи или поне разчупят обстановката, защото положението е доста забатачено.
  Ник ПРЕЗИДЕНТ!

  ОтговорИзтриване

Добре дошли в тролосферата.