21 септември, 2008

Мафиоти със собствена религия

Мислех повече да не засягам предната тема, но новината която прочетох днес не просто ме потресе, но и направо ме ядоса. Отявленият църковен мафиот Николай Севастиянов (известен под псевдонима "митрополит Николай") е заявил най-нагло и в почти прав текст, че религията отново трябва да се смеси с държавата. Защото, виждате ли, училището било атеистично и поради това нямало желаещи да стават свещеници. Темата е достойна за докторантура по социални науки, но само накратко ще опиша по-важните моменти от нея:
  • Неправителствената организация "Българска православна църква" почти изцяло е изгубила доверието на хората, които споделят общото религиозно течение "православно християнство" след безброй скандали за корупция, пране на пари, злоупотреба с власт, злоупотреба с църковни имоти.
  • Въпреки замиращото си влияние в обществото, организацията продължава да се ползва с държавни облаги като освобождаване от данъци, държавна субсидия, непрозрачност при харченето на средства (както субсидии, така и дарения). Междувременно е най-крупният земевладелец в страната.
  • Няколко от най-видните представители на организацията (един от които е Николай Севастиянов) напълно са загърбили служебните си задължения и са се превърнали в медийни фирури, предимно чрез негативни прояви. Скъпи подаръци от престъпници, специално отношение към известни личности, своенравие и екстремизъм далеч надвишаващи общественото им положение са само малка част от дългия списък.
  • Негативният имидж на организацията неизбежно води до отдръпване на хората от нея, при което започват да се появяват съмнения за отнемане на дългогодишните привилегии и специално отношение от страна на държавата. Започват специфични акции с противоречив успех, целящи запазване влиянието на организацията в обществото. Несъгласие с новия семеен кодекс, протести срещу абортите, настояване за въвеждане на задължителни часове по религия в училищата (при все, че държавата в която организацията "Българска православна църква" развива дейността си по конституция е светска). Липсват обаче позиции по много по-важни проблеми в обществото, и се появяват съмнения, че "БПЦ" избирателно изразява позиции, за да не влиза в пререкания със своите спонсори и благодетели.
  • Към днешна дата гвоздеят на програмата е изявлението на Николай Севастиянов, че обучението на свещениците трябва да започва в училище, при това чрез задължителни часове по религия. За всички хора обаче е ясно, че липсата на желаещи е не поради незнание, а поради отдръпване от противоречивата организация, която би трябвало да е носител на вярата в страната. С това си изявление организацията "Българска православна църква" (ако тя застава зад думите на своя представител) излиза от полето на недоказуемата корупция и срастване с мафията, и навлиза в съвсем конкретното призоваване към нарушаване на конституцията. Насилственото въвеждане в религиозните догми е не просто вредно, то е много опасно за всички ни.
Според мен това вече продължава твърде дълго. Крайно време е да се инициира широк обществен дебат за бъдещето на организацията "Българска православна църква", както и за съвсем реалната идея да се започне начисто с пригоден за случая вътрешен правилник за лустрация. В момента губят както вярващите, така и ние - обикновените данъкоплатци, чиито пари отиват за субсидия на организация, която не се отчита как се харчат парите ни. А аргументът, че това са малко пари, е несериозен. Необходими са реформи, но реформи до дъно. Това не може да продължава повече. 
---

1 коментар:

Добре дошли в тролосферата.