08 септември, 2008

Живеем в страната на Оруел


Ситуацията щеше да е комична, ако не беше толкова безнадеждна. Само за 3-4 дена всички институции във фиктивната вече държава "България" се постараха да ме убедят, че заглавието на този пост не е пресилено. Какво се случва?

Като за начало, Държавната агенция за национална сигурност се захваща със зъби и нокти да пресече публикациите в анонимен сайт с наглед абсурдна информация за управляващите. Всичко можеше да се размине тихо и кротко, ако въпросната агенция не беше допуснала грешката да обяви присъствието на "класифицирана информация" в сайта opasnite.net (понастоящем достъпен чрез кеша на google и в по-стегнат вариант отчасти тук). В този случай, какво трябва да си мислим ние - непросветените? Уж абсурди и клевети, а затворен за изтичане на "класифицирана информация". Съвсем резонно, това беше отчетено като потвърждение на информацията в opasnite.net.

Продължението на абсурдната история беше не по-малко абсурдно - "Приоритет на ДАНС става премахването на анонимността в интернет". Да плачеш или да се смееш? Първо бяхме анонимни влечуги, после ни приравниха с терористична заплаха, а сега искат да ни отнемат анонимността. На всички тях - плешивите чичковци с агентурно минало, трябва да им бъде припомнен факта, че една страна е толкова демократична, колкото непрозрачни са нейните граждани от гледна точка на властта. И колкото повече властта е прозрачна към гражданите се. При диктатурите знакът е обърнат. Къде живеем ние? Или по-точно - къде ще живеем? Май няма да е във фиктивната държава "България".

Следващата забава. На 6-ти септември куцо и сакато се изсипа в Пловдив за отбелязването на Съединението на България. Поредният празник, който изгуби легитимността си. За пореден път бе дадена трибуна на властта, която по заобиколен начин се опита да омаловажи започнатата срещу нея кампания. Което сигурно беше особено важно да се каже точно на този ден, точно пред паметника и точно по повод Съединението. Политическото издребняване беше пълно, ако някой е имал нерви да проследи цялата церемония и всички глупости които се изприказваха. Наш Гоце беше освиркан подобаващо. БНТ едва сколасват да изключат външните микрофони, но дори и от този на трибуната се чува всичко. Наш Гоце с патос и носталгия обяснява за великата роля на Русия за развитието на България. Наш Гоце учтиво не споменава как Русия е била категорично против обединението на Княжество България и Източна Румелия, и застава на страната на Сърбия. Наш Гоце иначе е историк.

Всички тези неща продължават да ме убеждават само в едно - институциите започват да се израждат в своите антиподи. Министерството на образованието усърдно се грижи за неграмотността на децата. И постига впечатляващи резултати. Цялата държавна администрация с всички сили се опитва да пречи на бизнеса и гражданите. Съд и прокуратура също. Министерството на околната среда и водите се конкурира с бракониерите по унищожаване на природата. Министерството на здравеопазването пази здравето ни почти толкова добре колкото ни пази полицията.

В същото време психически нестабилни функционери напяват пророчества за още един мандат на Станишев. Държава "България"? Да, да.
---

10 коментара:

 1. Много, много си прав, че "институциите започват да се израждат в своите антиподи". А ние какво? Плащаме си данъците и мълчим...

  ОтговорИзтриване
 2. Аз се сещам за поне три министерства, които се грижат за това да си плащаме данъците и да сме социално неактивни, да имаме ниска реактивност към корупция и престъпност, както и да рушат основите на гражданското общество. Когато те престанат да го правят (умишлено), тогава може би ще има надежда и за нас.

  ОтговорИзтриване
 3. Svilen75
  Не съм сигурен, че правят всичко умишлено (като изключим пулненето на джобовете и далаверките), те просто толкова си могат, такоа им е нивото.
  Но има една сентенция: Всеки народ си заслужава царя.

  ОтговорИзтриване
 4. Ами Стефан Данаилов, четох наскоро искал от бюджетния излишък 1 000 000 лева за укрепване българо-руските приятелски отношения. Да си ги иска от МЕДВЕДЕВ!

  ОтговорИзтриване
 5. ...и само в страна на Оруел подобни статии могат да се намерят на блогове, вместо на предна страница в главните медии...

  ОтговорИзтриване
 6. Ооо, идеята на Стефан Данаилов беше като извадена от черно-бял филм. Жалко че милия не е особено в час, точно сега про-руската риторика не е особено модерна.

  ОтговорИзтриване
 7. винахги ми е било интересно зашто използват изрза ;куцо и сакато? като гледам всеки е потенциален шизофреник а изглежда здрав и прав.

  ОтговорИзтриване
 8. По-приемлив ли ще бъде израза "от кол и въже"?

  ОтговорИзтриване
 9. Жалко,но изглежда управляващите се стремят да си подредят държава по свой терк,която да работи в техен интерес и за напред-във всички институции май са създали дублираши звена,които да работят като техни ОТДЕЛИ,на групировките им,на партиите им и т.н.Но за нашия народ това е Дежавю,имаме опит с комунистическите функционери,които бяха си построили свой"капитализъм",а уж бяха гробокопачите на капитализЪма...

  ОтговорИзтриване
 10. НЕ СЪМ АНОНИМЕН АЗ СЪМ ВОЙВОДАТА!!!
  КОМУНИСТИЧЕСКИ КАПИТАЛИЗЪМ ПОСТРОИХА ДРУГАРИТЕ!
  ТЕРМИНОЛОГИЯТА ИМ СТАНА ЕВРОПЕЙСКА И ТАКА КАКТО СЛОВОСЛАВЕХА СССР ,ТАКА СЕГА СЛАВЯТ НАТО !!
  нЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ!!
  зАСЛУЖАВАМИ СИ КЕБАПЧИИНИЦАТА ,КОЯТО РАНГЕЛ ПРЕДЛОЖИ ДНЕС НА БАРЕКОВ!!
  А ИМАШЕ И ЕДНА ПРИЗКА ЗА ТИКВАТА, СЕЩАТЕ ЛИ СЕ БЪЛГАРИ

  ОтговорИзтриване

Добре дошли в тролосферата.