11 август, 2008

Възможно ли е крепостните селяни да протестират наистина?

Разни земеделци започнали да протестират, като се започнало не от къде да е, а от Кърджалийско. Това че някой протестира не е нещо учудващо, дори и рядко срещано напоследък, но е изненадващо мястото от което започна всичко. Причините няма да ги коментирам, за абсурда на земеделските субсидии много ясно е написано в блога на Делян, както и в e-vestnik.

Та за Кърджалийско ми беше мисълта. Никой не може да ме убеди, по никакъв начин, че хората там самосиндикално са се надигнали и са започнали да протестират. Защо ли? Защото на практика се получава така, че те протестират срещу собствените си феодали. А да направиш нещо подобно в този край на България е изключително нездравословно. Говоря тези неща на базата на информацията, която съм получавал от различни хора, живеещи по тези места. Там нищо, абсолютно нищо, не може да се случи без изричното разрешение на ДПС феодалите. Ситуацията е толкова средновековна, че думата "демокрация" предизвиква измъчени усмивки.

Предполагам, че причините за тези "протести" са прозаични. След като бяха спрени изключително много средства по програми на ЕС, има интерес да се заделят средства от бюджета, за да не спира захранването на "обръчите от фирми". Не че има някакво значение как точно се разходват тези средства, тя Комисията и без това каза че всичко е прогнило от корупция, не може да се очаква точно средствата от бюджета да не изтичат по канален ред. Но тъй като това ще подсигури нов поток от средства, които да могат да бъдат отклонявани, е много удобно да се използват фиктивните протести като извинение за да се отпуснат бюджетни средства по всички направления, за които парите от ЕС бяха спрени. И какво излиза на практика, че управляващите, и в частност феодалите от ДПС, организират контролирано недоволство срещу самите себе си, за да могат да го използват като извинение за по-нататъшни кражби. Не само това, ами на практика ще се окажат и добрите самаряни, тъй като тези средства "ще спасят българското земеделие". При това (!!!) ще прекратят заслужената си отпуска, за да се намесят в решителния момент.

Искрено се надявам всички тези неща да са преувеличени и изобщо да не са верни. От това което виждам че се случва обаче, може да се окаже че положението е дори по-зле.
---

2 коментара:

  1. Прав си Ник, твърде нагласена изглежда тази история. Дано обаче тя завърши щастливо.

    ОтговорИзтриване
  2. Абсолютно си прав. През 1997-8 година изследвах селата в североизточна България. Социалната структура на българското село има феодален характер.
    Съществува местен бос, който е обикновено от номенклатурин произход със своя въоръжена гвардия от мутри и наследствени връзки в централната власт. Босът с насилие и подкупи контролира всичко и всички. Местната власт практически се назначава от него, а ако някой от селяните се разбунтува и не хожелае, например да продаде реколтата си на безценица, тя се обира от циганите, пламва му къщата или (и) яде бой от биячите на боса - федодала.
    Евтимов - социолог.

    ОтговорИзтриване

Добре дошли в тролосферата.