30 юли, 2008

Да погребеш герой .... в Русе

Всеки народ погребва своите герои и търси упование в героичното си минало. Всеки народ се стреми да запази ореола на онези личности, чиито живот вдъхновява, чиято смърт поражда смирение, чиято почтеност дава надежда. Смисълът на това да опазваш миналото се крие във вярата, че кръвта на предците ти тече и в твоите вени, и че днешната липса на почтеност и идеали е плод на историческа случайност, а не на национална предопределеност.

Българският народ погребва своите герои със сълзи от гняв, а вярата в непреходността на техните идеали изчезва с времето...покрита с бурени, боклуци и ръжда...

Днес, костите на Любен Каравелов, Захари Стоянов, Хаджи Димитър, Олимпи Панов, Атанас Узунов, Тома Карджиев и други видни възрожденци, почиват в Пантеона на Възрожденците в Русе. Един Паметник на националната ни същност – раздута, неподвижна и ръждясала. А гробовете на нашите герои, издигнати от техните деца и съвременници, изчезват в мръсотията на нашата апатия, в бурените на нашата вяра...

На 2-ри Август, Събота, в 18 часа ще се опитаме, според възможностите си, да почистим района около паметниците. Призоваваме всеки, който желае да се присъедини към нашата инициатива, да заповяда в посочения час пред статуята на Захари Стоянов в Парка на Възрожденците. Нека се опитаме да превърнем това място от бунище, в храм на историческата памет.

http://www.komarbg.com/news/zlobodnevni/10-zlobodnevni/49-2008-07-30-12-33-33
---

Поради независещи от нас причини, инициативата временно се отлага. Надяваме се да не бъде забравена. Междувременно, молим да ни извините за отлагането.

1 коментар:

  1. С удоволствие бих се присъединила към каузата, но за жалост не съм в Русе, нито в този ден ще успея да дойда.

    ОтговорИзтриване

Добре дошли в тролосферата.