03 юли, 2008

Днес официално ще изостанем дори и от Албания

Пиша този постинг 4 часа след началото на събитията, с ясното съзнание какво ще се случи от тук нататък. Неадекватната реакция на институциите след взривовете в Челопечене е показателна, и май не учуди никого. Освен може би чуждестранните наблюдатели, но засега все още няма реакции от тяхна страна. По-важно е обаче как политиците ще реагират на създалата се ситуация. Че времето не може да се върне назад е ясно, но поне е необходимо да има малка яснота за бъдещето.
Мога обаче да предполагам, с голям процент убеденост, какво ще се случи. Различните институции ще се обвиняват една друга. Военният министър ще започне да се оправдава как все още е нов и не бил в час с нещата които се случват. Какво казва той обаче ще е без значение, тъй като почти веднага анализатори направиха сравнение с аналогичен случай в Албания. Когато там се взриви склад с амуниции, министърът на отбраната подаде оставка още преди да станат ясни всички подробности. Държавническо поведение, според някои. Дали нашият министър ще стори същото? По-важният въпрос обаче (с аналогичен отговор) е - дали нашият министър е сложен на този пост за да върши работата, която постът предполага? Аз лично се съмнявам.
Каквото и да се случи в последствие обаче, мога с чиста съвест да кажа, че вече изоставаме и от Албания. Пък било то и политически. Или политическото развитие май трябва да е приоритетно.
---

4 коментара:

 1. За мен по-страшното е, че гражданска защита, прословутия 122 и дори полицията не си вдигаха телефоните!!???! Безумно.

  ОтговорИзтриване
 2. Може да прозвучи цинично, но за мен това не беше чак такава изненада. И преди сме били свидетели на бедствия, и преди сценарият е бил същия. В момента по-интересна ще е реакцията на военния министър, и изобщо как ще обясним на света какво се случва тук.

  ОтговорИзтриване
 3. Виж какво, аз съм на мнение, че когато губим не знаем какво печелим. Казваш по назад и от Албания. Аз пък се надявам ЕС да ни загърбят та да си подкараме по старо му и да си се борим, кой как знае. Щото ми писна от някакви критерии и норми, който видиш ли трябва да покриваме, ама за ЧИИ ...
  Военния министър и според мен ще си подаде оставката, но не виждам някой реално да печели от това? Тези неща трябва да се преценяват от рано, а не да се поставя на карта живота на хората. А и не е ли редно подобен тип бази да се правят на пусто място. Скоро гледах репортажи за подобни бази изградени в пустинята...защо всичко тук трябва да става с главата на долу?

  ОтговорИзтриване
 4. Ъм да, ама това не са бази а складове, и са строени преди десетки години. Такива складове има покрай всеки град, на някои места има по няколко. Това как да е.
  За ЕС мисля че се сещаш, че няма как да ни "загърбят", при положение че ние искахме да влизаме там. При това не се натискахме ей така, самоцелно. Нормите и критериите ги покривахме преди да влезем, в момента гоним критерий само за излизане от Шенген и за влизане в Еврозоната. Изобщо, какво против имаш идеята да съществуват правила, които трябва да се спазват?

  ОтговорИзтриване

Добре дошли в тролосферата.