01 юли, 2008

Изводи след гей-парада в София

Няма да предъвквам всичко което вече се изписа и изговори за гей-парада. Излишно е да споменавам, че ги подкрепям. Но по-скоро ме впечатлиха точно коментарите на наблюдателите. Почти всички присъстващи споделиха изненадата си от действията на полицията по време на парада. При това, забележете, приятна изненада. Много интересни изводи могат да се направят за едно общество, в което мнозинството изразява учудване от добрата работа на собствената си полиция. За мен обаче това е лош знак.

По принцип, всеки за себе си е убеден, че българската полиция не струва. МВР се оправдаваше с общи изявления в стил "това е ваше субективно мнение". Когато обаче се събере едно такова множество хора, което се изненадва от факта, че всъщност полицията върши работа (пък било то и еднократно), става ясно с какви нагласи са живели досега тези хора. А нагласите са ясни - полицията не ни пази. Не пази мен, нито теб, тя пази само тогава, когато й се нареди. През останалото време тя е пасивна, и в най-добрия случай - реактивна (вместо про-активна). Така е в цялата страна, не само в определени градове или области.

И какво ни остава на нас - обикновените хора, заради когото рядко ще бъде наредено на представителите на изпълнителната власт да ни пазят? Не се чувствам пазен, още по-малко пък се чувствам сигурен. Не и след като преди 7 години пиян като кирка униформен полицай щеше да ме застреля със служебното си оръжие, само защото търсеше с какво да забавлява наркотизираното си съзнание. 7 години по-късно мнението ми за униформените не се е променило ни най-малко, а след последните събития може да се каже, че достигна и нови низини. Далеч съм от мисълта, че някой взема предвид моето мнение, но ако сме достатъчно много, току виж някой шеф в полицията решил да проверява дали подчинените му си тръгват трезвени от работа.
---

1 коментар:

  1. Ъ, ко каза?
    Ники, от толкова много написано не разбрах нищо. Абе що не вземеш да казваш нещата директно, просто и храносмелено за хора като нас :).

    ОтговорИзтриване

Добре дошли в тролосферата.