26 юни, 2008

26 юни, ден за борба с наркотиците. Поредното лицемерие

Да, точно така, това е една лицемерна кампания, организирана без абсолютно никакъв логичен замисъл. Основен проблем е фактът, че понятието "наркотик" в момента почива изцяло на политически и икономически интереси, и няма нищо общо с фармакологичните реалности. Именно поради това цял куп псевдо-моралисти, религиозни социопати и полуграмотни пишман-политици яхват подобни кампании с единствената цел да привлекат общественото внимание към собствените си личности, а не към проблемите на обществото, на което уж би трябвало да служат.

Типично българската презумпция, че моралът произхожда от законите (вместо да е обратното) позволи на определени групи да прокарат определени закони, след което да се оправдават именно със законите които сами са приели. Типичен пример е срамната поправка "Севлиевски", която доведе до много интересни последици, които обаче никой от тогавашните радетели на поправките не иска да коментира. След като марихуаната беше приравнена към най-опасните наркотични вещества, употребата й рязко спадна. Причината - оказа се, че е много по-доходоносно да се продават тежки наркотици, тъй като те струват в пъти повече, а рискът и наказанието на практика са същите. И потребителите, естествено, се преориентират към по-достъпните стоки. Вие сами може да решите употребата на кое вещество е по-вредно в дългосрочен план. Убеден съм, че и посланникът на Холандия има какво да каже по въпроса. Всъщност, той го каза отдавна, още при приемането на недомислиците на Севлиевски и шайката му политически изнудвачи, бяхме предупредени че ще се случи точно това което се случва в момента.

Никога не съм бил съгласен с абсурдността на легалното положение на един от най-опасните наркотици в световен мащаб - алкохола. Фармакологично погледнато, етиловият алкохол е наркотик със средна тежест, предизвикващ силна зависимост, висока смъртност и отклонения в психичното здраве. Той е причина за повече смъртни случаи, от колкото всички останали "нелегални" наркотици, взети заедно. Но тъй като търговията с него е един изключително доходоносен бизнес, абсурдна е идеята да се намери политическа воля и легалният му статут да бъде приравнен с фармакологичния му такъв. Неслучайно един професор по фармакопсихология заяви, че ако алкохолът беше открит вчера, днес той вече щеше да бъде включен в списъка на най-опасните наркотици.

А какво правим ние? Включваме се в отбелязването на някакъв измислен ден, чиито цели са меко казано мъгляви и си мислим че сме социално активни. Докато подобни инициативи съществуват за да замазват очите на хората за реалностите, обществото никога няма да прозре абсурдната ситуация в която се намира. А дотогава разни псевдо-моралисти без грам обща култура ще трупат политически дивиденти с лицемерната си загриженост, и ще обвиняват компетентните и опитващи се да покажат истината хора в подстрекаване към употреба на наркотици. И ако това са идеите им за по-добро общество, то аз не искам да имам нищо общо с него.
---

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре дошли в тролосферата.