30 май, 2008

Какво ще се случи през юли в Холандия?

Преди малко прочетох едно манипулативно изказване на бивш народен представител, в което той, преливайки от радост, обявяваше как в Холандия ще бъдат закрити кофи-шоповете (заведения, които привличат милиони туристи, поради факта че сервират легално канабис). Цитираше се и този линк от сайта на Ройтерс. Холандия има вековни традиции в своето либерално отношение към леките упойващи вещества, затова се учудих че цяла година холандското общество не е реагирало изключително остро на това вмешателство в личната си свобода на избор. За какво обаче пише Ройтерс. Става дума за тенденцията страните в Европейския съюз да налагат все по-стриктни ограничения върху тютюнопушенето на обществени места, и решението на холандското правителство да приложи тези ограничения и върху кофи-шоповете. Цитира се и изявлението на министър-председателя Балкененде, според който няма да бъде правилно спрямо хората едни обществени места да са свободни от пушек, а други - не. В Европейския съюз понятието "пушенето забранено" на практика не прави разлика между това какво се пуши. Правителството на Холандия е уважило традициите на страната и е разрешило кофи-шоповете да бъдат оборудвани със специални стаи, в които ще е възможно да се пуши, но няма да се сервира, за да бъде спестен димът на сервитьорите. Нито дума за затваряне на кофи-шопове или за промяна на законодателството.

Какво е неприятното в случая? Че една публична личност (пък била тя и спорна) като Борислав Цеков се опитва да манипулира общественото мнение по подобен безогледен начин. Предполагам, че проявата му е насочена към необразованата и застаряваща аудитория, която не знае английски и разчита на новинарска агенция "Една жена каза ..."

Вече не остана цивилизована държава, където притежаването на дрога и употребата й да не е забранена и наказуема
- твърди г-н Цеков. Не знам дали непознаването на международното законодателство или обикновената наивност го е накарала да напише подобно нещо, но в:
 • повечето щати на Австралия притежанието на канабис под 50 грама се наказва с глоба
 • Белгия притежанието на до 3 грама канабис, както и отглеждането на едно женско растение Cannabis Sativa не се наказва и влиза в графа "лична употреба"
 • Канада количество канабис над 3 килограма влиза в Графа 2 за наркотичните субстанции. За по-малки количества наказанията са символични. На няколко пъти сенатски комисии препоръчват декриминализиране
 • Хърватска притежанието на канабис се наказва с пробация и глоба
 • Англия канабисът е в последната по строгост на наказания категория
 • Германия притежанието на под 6 грама канабис обикновено не се наказва, притежанието на по-големи количества се наказват с глоба
 • Индия канабисът е de jure забранен и се наказва с глоба, но de facto полицията игнорира подобни нарушения, тъй като Индия също има вековни традиции в религиозната, духовната и празничната употреба на канабис
 • Израел канабисът е разрешен за медицинска употреба
 • Ямайка съществуват силни традиции, и канабисът се продава открито, въпреки че е de jure забранен
 • Малта се толерира притежанието на канабис за лична употреба, преследват се предимно едрите трафиканти
 • Мексико наскоро бе декриминализирано притежанието на количества под 5 грама за лична употреба
 • Холандия употребата на канабис е забранена за лица под 18 години, не се счита за нарушение притежание на количества под 5 грама и отглеждането на 5 растения. На кофи-шоповете е разрешено да държат до 100 грама канабис зад бара, както и до 500 грама на склад. Публичната употреба не е нарушение
 • Норвегия е разрешена употребата за медицински нужди. Притежание на количества до 15 грама водят до глоби до 3000 крони (около 590 долара)
 • Румъния (с която толкова се сравняваме) притежанието на количества до 3 грама се наказва с глоба до 200 долара
 • Русия притежанието на до 20 грама е легализирано "за лична употреба"
 • Испания е законно да пушиш канабис вкъщи. Притежанието на малки количества се наказва с глоба
 • Швеция притежанието до 60 грама се наказва с глоба
България е една от държавите с най-строги закони срещу канабиса и неговите деривати. Дори законите в далечните и строги Тайван и Сингапур са по-леки. Докато в "цивилизованите държави" (както ги нарича г-н Цеков) полицията е толерантна към дребните количества канабис и се съсредоточава борбата си с истински опасните наркотици, нашите съдилища губят време с месеци, за да осъдят някого на безумните 5-10 години заради притежанието на количества около 5 грама. "Цивилизованите държави" наказват дребните нарушения с пробация, глоби, предупреждения и отнемане на шофьорска книжка, докато нашата държава предпочита да хвърля безогледно младежи в затвора, за да може след това да се похвали пред Европейската комисия: "Вижте колко наркотрафиканти има в затвора". А истинските наркотрафиканти се оказва че са работели заедно с полицията и митническите служби.

В следващия си постинг ще опиша защо се срамувам от българското законодателство, и до какво доведе срамната "поправка Севлиевски", заради която много европейски страни ни предупредиха че ще предизвика негативни ефекти, а немалко страни открито ни се присмиваха, тъй като имаха опит в борбата с истинските наркотици. Междувременно приканям господин Цеков да се извини на читателите си за манипулативните твърдения.

P.S. Оказва се, че не само аз съм възмутен от безобразията, с които хората облъчват читателите си.
---

18 коментара:

 1. Именно! Благодаря за изчерпателната информация :) Напълно подкрепям както приканването г-н Цеков да се извини, така и също толкова манипулативното вкарване на марихуаната в една категория с хероина и пр. Отдавна ме дразни например огромното количество реклами на алкохол навсякъде, както и безпроблемното му купуване и консумиране, при положение, че употребата му води до много по-сериозни проблеми - не съм виждала напушен да коли, бие, изнасилва...

  ОтговорИзтриване
 2. Грешка - разбира се, че НЕ подкрепям "още по-манипулативното вкарване ..." Все пак петък следобед е, извини ме.

  ОтговорИзтриване
 3. А бе, не виждате ли, че този Цеков е само един зализан идиот?!

  ОтговорИзтриване
 4. доста е глупаво някой "никой" да си въобразява, че като се опита да поведе невъзпитан спор с някой известен човек, ще бъде забелязан и ще стане мтого значим. бас държа, че въпросния политик - борислав цеков, като сериозен човек, няма даже да обърне внимание, още повече, че позицията му е много точна.

  ОтговорИзтриване
 5. Не се учудвам, че имате за кумир подобен лъжец и политически изнудвач. За радост на всички ни - вече бивш. Опитайте се да оборите това което съм казал в постинга си, ако изобщо се осмелите да твърдите обратното. Не виждам "точна позиция" в наглата лъжа, която Борислав Цеков е изтърсил ни в клин, ни в ръкав.

  ОтговорИзтриване
 6. Eh kolko ste zhalki - i ti nik666 i onzi maloumnik apostol apostolov ili kakto tam se jazva. Trangnali da plujat Borislav Cekov. Pigmei! Barkat vi v zdraveto takiva uspeli i avtoritetni hora kato nego. Samo 4e trjabva da ste najasno 4e i 20 zhivota njama da vi stignat, za da napravite i 3dna hiljadna ot tova, koeto toi e napravil za Bulgaria samo sas zakona za carkvata i sas zabranata na ednokratnata doza. Znam 4e vi boli, 4e ste nezna4itelni horica, koito vodjat nezna4itelen zhivotec; 4e ste bedni i nikoi ne vo brasne za sliva... ama tlkova mozhete, tolkova zasluzhavate.

  ОтговорИзтриване
 7. Определението "успял и авторитетен човек", приложен към лицето Борислав Цеков предизвиква сред всички нормални хора цял букет от физиологични реакции. Като започнем от едва доловимо гъделичкане под лъжичката и стигнем до едноминутен бурен смях. Законът за църквата не ме интересува, тъй като вече казах, че организацията наричаща себе си "българска православна църква" е тумор в българското общество, който трябва да бъде изрязан. За премахването на "еднократната доза" може би трябва да прегледате международната преса от периода в който бе променен този закон. Както вече казах, повечето държави бяха изумени от тази юридическа глупост, и многократно предупреждаваха за ефекта който тя ще предизвика върху наркопазарите. За това също ли сте слепи, вие и вашият кумир? Или ще го отречете както отричате всяко очевидно нещо, което не ви е по вкуса?

  ОтговорИзтриване
 8. Колко злоба, която издава комплекси. Що се отнася до Цеков - не, не ми е кумир, даже не съм гласувал за него, но е доста нелепо някой като теб, дето е на светлинни години назад като интелект, обществено влияние и позиции, от хора като Цеков, да им се репчиш... И би трябвало да ти е ясно, че въпросния Цеков в никакъв случай не е "бивш", както на теб ти се ще. Един политик е политик не само, когато е в парламента. Ето - Цеков пак си има трибуна в националните медии, пак го питат за това и онова, пак хише закони и депутатите ги внасят и прочие. Така че не приказвай глупости за другите, защото при теб проблема е, че ти няма как да станеш "бивш", щото си никой в настоящето. Много корички хляб има да изядеш още... Пък като ти гледам снимките си и беден... Горкия, желая ти успех.

  ОтговорИзтриване
 9. Голф 4-ка пич, няма да мръднеш по-напред в мечтите и желанията си. Ни най-малко не ме впечатлява колко е известен някой и кой за какво го питал. След като който и да е има наглостта да лъже и подвежда хората по този начин, ще си носи последствията. А това че твоят кумир и шайката му подлоги нападате мен, а не тезите които застъпвам, говори предостатъчно за това що за стока сте.
  Предизвиквам ви, цялата ви жалка групичка, опитайте се да оборите това което съм написал в поста си, или престанете да говорите глупости по теми за които си нямате и най-бегла идея, а предпочитате да замазвате некомпетентността си с обиди и очевидно неверни квалификации.

  ОтговорИзтриване
 10. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

  ОтговорИзтриване
 11. Тролските ви заяждания няма да ги търпя повече. Ако имате смелост, отговорете на предизвикателството. И опитайте да осмислите (което очевидно е невъзможно), че някои хора не са готови да продадат и баба си само и само да се похвалят че имало малко дребни в джоба.

  ОтговорИзтриване
 12. Триеш значи? Не можеш да понесеш, че ти си беден, а аз съм богат. Че аз съм с мазерати, а ти с бангия на 11 години? Така ще бъде - защото съм по-умен, по-образован, по-иновативен и работя по 15 часа дневно. А ти?

  ОтговорИзтриване
 13. Никой не го интересува какъв си и какво си откраднал, след като не можеш да си защитиш елементарните драсканици. Които май някой друг ти подава.

  ОтговорИзтриване
 14. а, сега вече не те интересува. радвай се, че реших ти отделих толкова време и коментари, защото очевидно нямаш много читатели. знаеш ли как попаднах на блога ти? търсех в гугъл "николай колев", но сбърках и написах "цолев". между другото при изписване на "николай цолев", гугъл смята, че си сгрешил и те пита "Може би имахте предвид: николай колев". дори само това, в едно съвременно общество показва кой колко струва - дали те има в гугъл. разбирам защо те дразнят разни политици и други известни хора - защото за тях и делата им има десетки страници в мрежата, а за теб - почти нищо. не за друго, а защото нищо забележимо не си направил в живота си. стегни се, опитай се. и ще ти просветне, и няма да мразиш света...

  ОтговорИзтриване
 15. Не се надценявай. Още в началото казах че не ме интересуват материалистките ти напъни. Последния ти коментар го разбирам като потвърждение на всичко което казах по-рано, след като упорито отказваш да водиш дебат по темата, а предпочиташ да нападаш автора й.

  ОтговорИзтриване
 16. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 17. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 18. Ужас. Действително г-н Цеков трие постовете които не му харесват. И моя беше изтрит. А аз просто изказах по най-номален начин мнението си. Явно г-н Цеков не търпи мнения, различни от неговото.

  ОтговорИзтриване

Добре дошли в тролосферата.