22 май, 2008

Право на отговор

Пиша този постинг в отговор на публикацията на Борислав Цеков "За лъжепророците и евтиното оригиналничене". Принуден съм да го направя тук, а не в неговия блог, тъй като религиозната принадлежност на г-н Цеков не му позволява да приема, обсъжда или дори публикува мнения, различаващи се от неговото. Всички опити за коментар срещат премодерация и не биват публикувани, ако съдържат дори и намек за критика. Точно поради тази причина ще публикувам отговора си тук, където се трие единствено спама.

Публикацията на г-н Цеков е във връзка с коментара на Юлиян Попов, в който на съвсем човешки език се поставя въпроса, нужна ли е Българската православна църква и трябва ли тя да бъде закрита. В последвалата дискусия в блога на г-н Попов не бе дадено нито едно смислено мнение защо тази църква съществува, и с какво е тя полезна на обществото. Както винаги в подобна дискусия, хората нападнаха човека, който стои зад написаното, а не се опитаха да опровергаят тезите, които той застъпва. Защитниците на църквата поставят като аргумент идеи, които са били актуални преди 100 години, когато православието наистина е било фактор в обществото, при това дори положителен фактор. Тези аргументи обаче нямат нищо общо с днешните реалности, които болезнено изпъкнаха на шестия събор на църквата, който приличаше по-скоро на среща на брокери на недвижими имоти. Всъщност, г-н Цеков трябва най-добре да разбира това, тъй като е присъствал като "светски делегат". Той пише за "справедливия обществен гняв" по форумите, с който хората реагират на публикацията на Юлиян Попов. Всъщност обаче, всеки интернет потребител с елементарна онлайн култура, ако е следил събитията, ще забележи че това е далеч от истината. "Справедливият обществен гняв" се свеждаше до спорадични наплювания, както вече казах, не на тезите които автора излага, а на самия автор.

Така и не разбирам какво визира г-н Цеков с понятието "лъжепророчество". Аз лично не видях някъде да се пророкува нещо, пък било то и лъжливо. Напълно разбирам наследството на религизната догматика, която повелява да се изопачава истината, но все пак живеем в 21 век. Не може една фиктивно църковна организация да върши всякакви безобразия, и наред с това 50 години да се крие зад наследството на историята си. Не може банер с надпис "STOP internet censorship" да украсява блога на даден човек, докато същият този човек не допуска каквото и да било чуждо мнение там. Не може в средата на 2008 година църковните управници гръмко да "изразяват безпокойство от множеството прояви на вредни увлечения сред младежта (невъздържаната употреба на алкохол, появи на насилие, грубост, недисциплинираност, незаинтересованост към учебния процес, изпадане в безпътица и отчаяние) съжителството без брак" и да настояват за предмет "православие" в училищата, като наред с това се мислят за социално активни и отговорни. Никой няма нещо против тези управници да живеят в миналия век, но нека поне не се опитват да се бъркат в светските дела на настоящия век. Те са светски именно поради това - поради недопускането на религиозни догми.
---

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре дошли в тролосферата.