15 май, 2008

Пародията "българска православна църква" и нейния шести събор


Представителите на организацията БПЦ дори не се опитаха да разубедят хората, че на въпросния събор няма да се обсъжда нищо свързано с религия. Темите са каквито са били винаги - пари, имоти и власт. Няма съмнение, че ще бъдат узаконени и без това редовните практики на съмнителни сделки с църковни имоти, едни много интересни сделки, нерегулирани от никого. Църквата, между другото, е най-крупният земевладелец в страната, не плаща данъци и неоснователно се ползва със специален статут.

Че ще има боричкания за властта е повече от сигурно. Марин Минков, известен под псевдонима "Максим", е начело на религиозната организация повече от 35 години. Фактите около назначаването му от комунистическата власт на този пост дори не се крият. Не се крият и добрите му отношения с бившите комунисти, които с присъствието си на събора изглежда се опитват да легитимират както властта на Минков, така и правят опит да се представят в човешки маски. Това е парадоксално, разбира се. Цинизъм е единственото понятие, с което може да се определи поведението както на Първанов, така и на останалите от червената свита, присъстваща на събора на религиозната организация. Дали наистина си мислят, че хората са забравили какво е било отношението им към религиите преди 20 години? Най-вероятно, иначе нямаше да се излагат по този начин. Но пък факта, че присъстващите официални лица са предимно политически червено оцветени, е доста показателен.

Организацията БПЦ, в опита си да се покаже като светска и близка до хората, реши да покани петима "цивилни" делегати. В смисъл - външни на пръв поглед лица. Не успях да разбера кои са всички те, но поне един е болезнено известен. Борислав Цеков, лидер на формацията "Новото време", влязла в историята с политическото си изнудвачество. Блогът на въпросното лице опровергава изцяло светската му нагласа. Отдалеч личи религиозната промивка, а опитите за критика, диалог и плурализъм срещат премодерация и разбира се не биват публикувани. Всичко е един безмислен монолог, възхваляващ онзи, който ще пържи душата ми, но въпреки това ме обича. Е, питам аз, това ли са светските ви хора? И ако това са светските ви личности, аз съм голям скептик по отношение на вменяемостта на онези, които не са светски.

Все още се опитвам да разбера смисъла от съществуването на организацията "българска православна църква". През 70-те години започва нейната политизация с назначаването на Марин Минков (известен с псевдонима "Максим") за неин ръководител. Чисто политически интерес. Днес Минков е на път да се раздели с поста си заради икономически интереси. Организацията е далеч от хората. Хората пък нямат нужда от религиозни организации да им мътят главите, а от вяра. И кой ще ми даде смислен отговор на въпроса, защо все още съществува въпросната организация?
---

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре дошли в тролосферата.