02 май, 2008

Днес русенската тарла щеше да е в разгара си

За незапознатите - русенската тарла (или търла) е дългогодишна традиция, по неофициални данни годините са над 100. Представлява нещо средно между карнавал, лунапарк и комплекс мобилни заведения на открито. Продължава около две седмици и приключва някъде към празника на Русе - 6 май. Днес тарлата можеше да изглежда така*:

Но всъщност не изглежда никак, тъй като сто годишната традиция беше прекъсната за пръв път в историята си. Причината е тривиална - общински съвет решава мероприятието да не се провежда на традиционното си място (част от градския парк), а на пуста поляна извън града. Не е чудно, че при това неизгодно място не пристига нито една заявка за участие от страна на организаторите, и de facto става ясно че тарла тази година няма да има.

Няма да коментирам дали това е на добро или на лошо, мненията в града и без това са доста поляризирани. Едни смятат, че мероприятието е традиционно за Русе и уникално за страната, и прекъсването му лишава русенци (пък и голяма част от жителите на съседно Гюргево, както забелязах миналата година) от две колоритни и забавни седмици. Други път с радост посрещнаха новината, тъй като смятат, че през последните години традицията е тотално опорочена, един от големите паркове в града се пренаселва с цигания, чалга, боклуци, бира и кебапчета на безбожни цени.

Интересна беше обаче реакцията на общинарите, които взеха спорното решение за преместване на мястото на провеждане на тарлата. След като изтече срокът за подаване на заявки за участие и се оказа, че заявки всъщност няма, духовете в града се разбуниха и общинарите излязоха с изявление, че решението е взето за да се запазела природата и животинските видове, които обитават тази част от парка. И това било направено заради протестите на екозащитници. На всички ни е ясно доколко протестите на когото и да било биха попречили на управляващите да вземат решение, от което те самите биха имали облаги. Но тъй като тази година вероятно облаги не са им били предложени, или са им се сторили твърде скромни, господата решиха да си избършат ръцете с омразните "еколози", които станаха универсално оправдание на куцо и сакато. А мен това не само започва да ме дразни, но и да ме притеснява, защото накрая ще се стигне до ситуация като в приказката за лъжливото овчарче.

* Снимката е взета от сайта на Networx-bg - Русе. На линка под картинката може да прочетете както информация за русенската тарла, така и коментари около случая.
---

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре дошли в тролосферата.