27 януари, 2008

Гоце отново излъга. За пореден път

Този път на пресконференция, пред всичките журналисти. Всъщност не успях да изгледам цялата пресконференция, която явно беше замислена като PR акция. Това което успях да видя обаче ми беше достатъчно. Президентската институция изгуби и последните остатъци от достойнство, което и беше останало. Гледах, и не вярвах на ушите си, буквално.

Първанов наговори куп лъжи и измислици, това надявам се го видяха дори най-слепите му поддръжници. Както и да е, вече сме му свикнали на политиканстването, но лично мен много ме изуми една конкретна част от изказването му. АЕЦ Козлодуй, една от болните ми теми. Един референдум несъмнено би решил съдбата на реакторите в полза на отварянето им, така е. Абсурдни обаче бяха аргументите против провеждането на референдум. Според Гоце, този въпрос е решен на експертно, а не на политическо ниво. На всички ни е ясно обаче, че 3 и 4 блок на централата бяха затворени по изключително политически причини, при все че няколко кервана експерти заявиха, че блоковете са надеждни, сигурни и отговарят на всички изисквания на ЕС. Отделно, на територията на ЕС има около стотина реактора от същия тип.

Крайно нагло беше изказването на президента, че един евентуален референдум може да бъде насрочен с въпроса "Желаете ли България да развива ядрената енергетика?". Какво прозира под този популистки, и наглед безобиден въпрос? В момента се строи АЕЦ Белене. С руски средства, руски технологии, руски фирми, a когато децата на моите връстници се пенсионират, централата все още ще работи с руско ядрено гориво. А въпросът, поставен от президента, на практика реторично отговаря на друг един въпрос - дали се поставяме под руско икономическо влияние. Това вече крайно силно руско влияние беше до голяма степен оправдано с един единствен популистки въпрос, повдигнат от (вече не чак толкова) уважавания президент. На републиката. Република България.

Институцията (президентската) е мъртва, да живее институцията!

(Много добър коментар на пресконференцията е дал Иван Бедров)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре дошли в тролосферата.