19 ноември, 2007

18 ноември - световен ден за възпоминание на жертвите на ПТП?

Въпросният ден беше вчера. Всички медии и подобните им измислици преливаха от черни статистики, цифри, молби за внимателно каране и всякакви други мероприятия. Организираната религия във всичките си форми за пореден път си намери повод, на който да се изяви. Всякакви министри, пишман министри, известни и не чак толкова личности ме призоваваха от малкия екран да карам разумно (отделно че аз не съм активен шофьор). При положение че е Световен ден, с голяма доза сигурност мога да предполагам че така е било в голяма част от цивилизования свят. Което е жалко.

Жалко е заради лицемерието на всички тези кампании. Особено кампанията в България е колкото невероятна, толкова и безпредметна и абсурдна. Война по пътищата, и прочее. Всъщност, въпросната "война" може да се ограничи много лесно, както в България, така и по света. Но както в повечето случаи, корпоративните интереси не го позволяват.

Какво имам предвид. Човешките възприятия не са пригодени да реагират адекватно на високи скорости. Под високи визирам над 50 км/час. При положение, че максималната скорост, която човек може да развие без помощни средства е около 35 км/ч, 50 изобщо не са малко. Въпреки това всички автомобилни компании се надпреварват да произвеждат все по-бързи автомобили, като обаче мерките за безопастност не следват същата градация както средната скорост на автомобилите в продажба. А при катастрофа с над 200 км/ч шансовете за оцеляване са твърде скромни, дори. Ако наистина правителствата по света имаха за основна цел да намалят произшествията, много отдавна щяха да се замислят за метод за фабрично ограничаване на скоростите на продаваните автомобили. Дори шофьора да се изкушава от пустия път или от наркотиците с които се е натъпкал (предимно алкохол), ограниченията на самия автомобил не биха му позволили да развие висока скорост.

Подобен сценарий, разбира се, е невъзможен. Автомобилостроението е огромен и доходоносен отрасъл, а най-бързите автомобили са и най-скъпите. Никога и в никой случай никое правителство няма да се лиши от скъпия си корпоративен данъкоплатец, за да предпази живота на малка част от средностатистическите си граждани. Печели се не само от компаниите-производители. Печели се от горивата, от обслужването, от данъците върху автомобилите (които се увеличават пропорционално с цената на автомобила, която пък на свой ред много зависи от цифрите на километража). Простата сметка го доказва, дори и за България. На година в страната загивали около 9000 човека при ПТП. Не е много, на фона на всичко останало. Цинично е, но е факт. Същата политика се води и по отношение на вредни каркотици като алкохола и цигарите, но за тях - друг път.

Всъщност, аз не твърдя че корпорациите са по-силни от държавните управления. В никакъв случай. Това е очевиден факт от много години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре дошли в тролосферата.