09 октомври, 2007

Интересни вещества и въздействието им (част 1)

„Аз, като едно зряло и отговорно човешко същество, никога няма да призная правото на някой друг да управлява моя избор, какво да вкарвам в тялото си или накъде да отправя своя разум. От кожата навътре всичко е под моя юрисдикция, или не е така? Аз избирам какво може или не може да прекоси тази бариера. Тук аз съм митничар и аз съм граничар. Аз съм единствения законен и духовен представител на тази територия и тук са в сила само законите, които аз съм избрал за самия себе си.“

Александър Шулгин

Вода

Водата е позната на всички със своето фундаментално значение на живота, така че ще пропусна очевидностите. Беше ми интересно да разбера обаче, колко малко хора знаят, че е възможно да се отровим с вода (не да се удавим). Водната интоксикация е типичен пример за максимата, че отровата не е във субстанцията, а в количеството. При поглъщане на големи количества вода в кратък период, нивото на електролити в тялото пада, като с това се повишава осмотичното налягане върху повърхността на клетъчните мембрани. В определен момент разликата в налягането вътре и вън от клетката става прекалено голямо за клетъчната мембрана, в следствие на което тя се разкъсва, убивайки клетката. Основен потърпевш в случая е централната нервна система и мозъка, който може да се увреди до степен при която настъпват трайни смущения, кома и евентуално - смърт. Homo Sapinens има нещастието да е лишен от чувството за електролитен баланс (което би било близко до чувствата за глад, жажда, липса на сън и прочее), за разлика от повечето големи бозайници. Нали сте забелязвали до поилките на конете буците каменна сол?


Хелий

Първото нещо за което се сещате при думата "хелий" вероятно е забавния ефект на изтъняване на гласа. Мда. Хелият е сравнително инертен газ, не участва в никакви съединения в човешкото тяло, затова при "забавленията" с него трябва да се спазват само основните правила за работа с инертни газове: при положение че присъствието им не се усеща, при големи концентрации съществува опасност от падане нивото на кислород в организма (хипоксия). Но пък едва ли ще успеете да намерите хелий в толкова големи количества, че да успеете да си докарате хипоксия. Противно на широките схващания, хелият не изтънява гласните струни. Ефекта с изтъняването на гласа се получава поради високата скорост на звука в хелий (около 3 пъти по-висока от скоростта в стандартна атмосферна смес). По-високата честота на трептене на звуците в устната кухина придават специфичния писклив говор. Обратния ефект (удебеляване на гласа) може да се постигне чрез друго инертно съединения - серен хексафлуорид. Е, инертно при стайна температура и стандартно атмосферно налягане ;)


Денатониум

Иронично, носещ химическото название денатониев захарид, е най-горчивото вещество познато на хората. Синтезиран е по случайност през 60-те години, и откритието му вероятно е било отвратително преживяване за злощастния откривател, имал лошия късмет да погълне малка част. В разтвор 1 към 100 000 денатониума е непоносимо горчив за повечето хора. Това му неприятно качество го прави чудесен за предпазване от злоупотреби или отравяне с битови химии, както и по-нестандартен начин за отказване от лошия навик да се гризат ноктите или да се смуче палеца нощем. Няма данни за негативни ефекти върху организма, но пък е практически невъзможно да се погълне значително количество, което да предизвика негативна реакция (освен повръщане, разбира се ;))


Салвинорин

Това интересно вещество се среща в листата на съвсем невзрачно растение от рода на градинския чай, виреещо в Южна Америка - Salvia Divinorum. На практика това е най-мощния познат натурално срещан халюциноген, а и не мисля че е синтезирано нещо по-мощно. Структурата му е много по-различна от всички останали халюциногени, е си е направо изумително че действа по този начин. Ефекта му е крайно интензивен - усещането е не просто за изкривяване на реалността, а за пълно откъсване от нея. Биват описвани всякакви преживявани, като физическа и психическа среща с чужд разум, преживяване на цяла вечност сред космическата пустош, прераждане във всякакви предмети, растения и животни. Интензитета е толкова наситен, че се препоръчва винаги наоколо да има втори човек, който да следи за особено поведение и да предпази човека под въздействие от случайни наранявания и инциденти. Въпреки силата си (или може би точно заради нея) дори опитни потребители в повечето случаи описват преживяванията като неприятни, чужди и плашещи. В повечето страни закона дори не третира растението като наркотик - първо заради различната му структура, която de jure го изключва от стандартните списъци с наркотични вещества, и второ - салвинорина е изключително несоциален наркотик, не е подходящ за употреба по време на партита, събирания и прочее. Освен това, много от хората дори не са склонни да го опитат отново поради силния му ефект.


Никотин

За съжаление, несправедливо обвиняван алкалоид, с който на практика всички сме запознати. Физиологичното действие на никотина се изразява (накратко) с повишено отделяне на адреналин, допамин и ацетилхолин в мозъка. Въпреки че е много токсичен (с LD50 от 1 мг/кг) на практика е много трудно да се постигне никотиново отравяне чрез стандартни методи, като пушене например. Изключваме разните идиотски състезания по надпушване. И пак, противно на обществените схващания, никотина не е карциногенно вещество, като в малки дози се използва дори терапевтично. Наболелите проблеми не са свързани директно с никотина, а с това че човечеството е избрало възможно най-вредния метод за да го вкарва в организма, а именно - чрез пушене. При овъгляване на тютюневите листа голяма част от никотина се разрушава, и до кръвта достига нищожен процент от потенциала на тютюна.

2 коментара:

  1. А какво Ви е мнението за новите Електронни мини цигари-пълнители с чист никотин със съдържание от 0.5,0.7 и 0.9.Това ще помогне ли на пушачите до някъде или не?

    ОтговорИзтриване
  2. Би им помогнало, ако го възприемат като реален заместител на цигарите. До колкото знам обаче, една или две компании са се опитали да пуснат на пазара подобен продукт (цигара единствено с никотин и без вреден дим). Много бързо са се отказали от идеята, тъй като пушачите изобщо не могли да възприемат продукта, нито концептуално, нито като вкусови качества.

    ОтговорИзтриване

Добре дошли в тролосферата.