10 август, 2007

И хоп - още един компромат

Донякъде, не се учудих на "новината" от вчера, 9-ти август. Любимият ми пишман-министър решил да спретне поредното компроматно наплюване, чудо голямо, тоя филм сме го гледали. Е да обаче в случая кофата с министърски екскременти не беше лисната срещу някой от "нашите", разбирай - вътрешната опозиция на управлението. По една случайност пишман-министъра решил да провери (разбирай - да рови до кръв със зъби и нокти) за някакви нередности около екипа на BBC, който абсурдно беше обвинен в подстрекателство към трафик на хора. Нямам намерение да обяснявам защо точно BBC е сравнително надеждна медия и не работи с методи, които за нашия живот са ежедневие. Традициите в разследващата журналистика са видни за всеки, освен за няколко средно грамотни представители на изпълнителната власт.

Но на темата. Всички медии приблизително по едно и също време гръмнаха със следната изумително важна за българската общественост новина: двама човека от разследващия екип на BBC имали криминални досиета. Ужас немислим! Ами сега? Дали да не обявим всеки гражданин на Великото кралство за persona non grata заради недопустимото си криминално досие, състоящо се в присъдата по обвинение за управление на МПС без книжка? Задължително! И не само това, ами трябва и да ги осъдим още един път, задето си позволяват да компрометират перфектно работещата българска полиция. Предполагам такива мисли са се въртели в главата на любимия ни герой, за който уринирането в обществен шадраван не е нещо, което може да опетни брилянтната му работа.

Нямам нищо против министрите да стават за смях по подобен начин, но започвам да се притеснявам че вече се вземат твърде насериозно. Дали наистина министър Петков е решил, че като подхвърли поредния компромат (абсурден при това), ще успее да отвлече общественото мнение от същинския проблем? Не трябваше ли поне от елементарния принцип "проба - грешка" да разбере че тези неща не се случват така както на него му се иска, при положение че видя как се разви зле скалъпената ситуация с доктора от Пирогов? И дали наистина някой е повярвал, че след като двама човека имали криминални досиета, това елиминира, компрометира или дори омаловажава поредния резил, на който беше подложена не само българската полиция, но и съдебната ни система и държавата като цяло. Аз лично съм много обиден от този автогол, който институциите сами си вкараха. Нужно ли е да доказват и по съдебен път, че страната не се грижи за гражданите си, а само и единствено за доброто си име (което доколко е добро може доста да се спори).

Но за пореден път ще си дам добре изпитания съвет - "карай да върви", и с нетърпение ще очаквам следващата изява на някой полуграмотен министър, заради която ще станем за смях пред света. За пореден път.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Добре дошли в тролосферата.